Mejla

Elisabet Höglund

Lögn, förbannad lögn och ungdomars arbetslöshet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

25 procent av alla ungdomar är arbetslösa. Var fjärde ungdom går utan jobb. Det är en social och ekonomisk katastrof.”

Så låter det varje dag i den politiska debatten. Det hade varit en katastrof om det varit sant. Men det är inte sant att ungdomsarbetslösheten är 25 procent. Det är inte ens en statistisk synvilla. Det är vilseledande statistiskt lurendrejeri.

Den 1 oktober 2007 gick Sverige över till EU:s sätt att redovisa arbetslösheten. Från den dagen skulle även ungdomar som studerar på heltid räknas in i kategorin ­arbetslösa. Om en 17-årig heltidsstuderande gymnasieelev söker sommarjobb för att dra in lite pengar, ja då registreras hon som arbetslös. Obegripligt!

Om en 22-årig blivande civilingenjör vid Chalmers vill jobba på lovet för att dra ner beroendet av studielån, ja då räknas också han som arbetslös - trots att han är heltidsstuderande och inte borde ingå i arbetslöshetsstatistiken. Nu gör han det, vilket är kvalificerat vansinne, eftersom de politiska slutsatser som dras av statistiken därmed blir helt felaktiga.

Det var jag själv som i en intervju i Rapport 2007 med dåvarande arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin (M) avslöjade att allians­regeringen tänkte ansluta sig till EU:s sätt att mäta arbetslösheten och därmed räkna in alla heltidsstuderande ungdomar som arbetslösa, eftersom de då och då kanske söker feriejobb.

”Binder inte regeringen ris åt sin egen rygg nu? Arbetslösheten kommer ju att stiga direkt - på pappret”, sa jag. ”Ja”, svarade Littorin, ”men det är bra att Sverige tillämpar samma statistikmodell som EU. Då kan vi bättre jämföra arbetslösheten i olika länder”.

Detta har naturligtvis utnyttjats av Stefan Löfven, Mikael Damberg och andra socialdemokrater i debatten mot Moderaterna. Med rätta ­hävdar S att arbetslösheten i dag är högre än när Alliansen tillträdde 2006. Javisst, då räknades fortfarande inte gruppen heltidsstuderande som arbetslös.

I oktober var 121 000 ungdomar i åldrarna 15-24 år registrerade som arbetslösa. Men av dessa var nästan hälften eller 57 000 heltidsstuderande! Bara 64 000 ungdomar var arbetslösa ”på riktigt”. Det är naturligtvis 64 000 för mycket men ändå.

Att räkna heltidsstuderande som arbetslösa är ren dårskap. Dessutom baseras all arbetsmarknadsstatistik på personer i åldern 15-74 år. Det är lika tokigt. I Sverige ­råder skolplikt till 16 års ålder. Efter det går de flesta ung­domar till gymnasiet. Att ha 15 år som basår är lika dumt som att ha 74 år som slutår. Vår lagstadgade pensionsålder är fortfarande 65 år. Det är dags att anpassa arbetslöshetsstatistiken efter verkligheten och inte tvärtom.

Radiohyckleri

Kulturkvarten går i graven. Obs har funnits sen 1963 men aldrig gjort något avtryck i kulturdebatten. Själv har jag flera gånger försökt lyssna på Obs men alltid tvingats stänga av eftersom programmet framkallat kruppanfall hos mig. Maken till tråkigt kulturprogram har aldrig funnits. Nu gråts det krokodiltårar på tidningarnas kultursidor över radions ”kulturfientliga handlande”. Hyckleri, säger jag. Har ni lyssnat på Obs, har ni förstått varför programmet läggs ner.

Supersalamin

Alltså den manliga utrustningen (förstår ni?) hos ­poliskommissarie Evert Bäckström, antihjälten i Leif GW Perssons senaste roman ”Den sanna historien om ­Pinocchios näsa”, har ­inte bara fått den annars så råbarkade Jan Guillou att ­reagera. Även för mig har GW ­rasat ner från sitt elfenbenstorn. För sällan har jag mött så mycket manschauvinistisk smörja, så mycket kvinnoförakt och en sådan glorifiering av det manliga könsorganet som i denna bok. Guillou beskriver denna ­glorifiering som självskryt från GW:s sida. Jag är inte ­lika säker. Kanske är den i stället ett uttryck för mindervärdeskomplex. Jag tänker emellertid inte dra ner jeansen på GW och kolla.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN