Mejla

Lena Mellin

Väx upp – det är allvar nu

Publicerad:
Uppdaterad:

Det finns politiker som tar ansvar.

Det finns de som inte gör det.

Republikanerna i amerikanska representanthuset borde skämmas.

Det är ingen lekstuga, även om de agerar som så vore.

I dag stänger stora delar av den amerikanska statliga sektorn. Bara vitala samhällsfunktioner upprätthålls som exempelvis flygövervakning. Till och med personalen i Vita huset tvingas att gå hemma och leva av besparingarna.

Det är 17 år sedan förra gången och det var lika dåligt då som det är nu. Den här gången handlar det om att den republikanska tea party-rörelsen vill markera mot president Barack Obamas sjukvårdsreform, den så kallade Obamacare.

Barnslig maktdemonstration

Politiska markeringar är en del av politikens vardag. Det man inte gillar markerar man emot. Det är inget konstigt med det.

Men att republikanerna i allmänhet och den konservativa tea party-rörelsen i synnerhet ogillar Obamacare är väl känt. Mycket väl känt till och med.

Att inte godkänna budgeten på grund av att den finansierar en reform som både är beslutad av kongressen och godkänd av Högsta domstolen är inte en markering. Det är något så underligt som en blandning av barnslig maktdemonstration och en lek med elden.

Ingen vinner

Barnslig för att Obamacare som sagt både är beslutad och funnen stå i överensstämmelse med den amerikanska grundlagen.

Maktdemonstration för att ingen vinner på att det statliga USA mer eller mindre klappar igen. Särskilt inte de som jobbar där, nu får de varken lön eller a-kassa utan får låna av vänner eller ta av besparingarna för att ha råd med söndagssteken.

En lek med elden för att den amerikanska ekonomin börjat kravla sig upp ur den djupa grop den hamnade i i samband med Lehman Brothers konkurs för fem år sedan. Tecknen på att det ljusnat har blivit fler och fler.

Det gör inte bara amerikanarna glada. USA är världens största ekonomi och snurrar hjulen fortare där så kommer de att börja snurra snabbare även på andra ställen. Exempelvis är USA Sveriges fjärde största exportmarknad.

Påverkar inte bara USA

Men blir budgetbråket långvarigt kommer trenden att brytas. Amerikanska ekonomer har räknat ut att om stängningen blir två veckor lång minskar BNP med 0,3 procent på kvartalsbasis. Det påverkar fler än dem som bor i USA negativt.

Väx upp, vill man säga till fåntrattarna i representanthuset. Det är faktiskt allvar nu.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN