Mejla

Lena Mellin

Över hälften vill förbjuda tiggeriet

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Colourbox

Var sjätte svensk tycker att tiggeriet ska vara fritt och fortsätta som i dag.

Men drygt hälften tycker att det ska förbjudas.

Något att ta upp i dagens partiledardebatt i riksdagen?

Klockan nio i dag möts riksdagens partiledare till årets första partiledardebatt. Alla är med utom Ebba Busch Thor (KD) som inte sitter i riksdagen. Gustav Fridolin är Miljöpartiets representant.

Samtidigt visar nya siffror från Aftonbladet/Inizio att över hälften av väljarna vill förbjuda tiggeriet på landets gator och torg. Men hittills har alla försök att begränsa tiggeriet fallit platt till marken. De fattiga romerna från framför allt Rumänien och Bulgarien sitter fortfarande med sin pappmugg och ber om pengar för att överleva.

Men var sjätte svensk tycker att det är helt ok. Enligt undersökningen tycker 16 procent av de tillfrågade att tiggeriet är så pass bra att det ska fortgå precis som idag. Det är visserligen en minoritet. Men samtidigt är det den vanligaste uppfattningen efter ett totalförbud mot tiggeri.

Det är överraskande, för att uttrycka sig milt. Att nästan en femtedel av svenska folket tycker att det är okej att människor sitter i snömodden och tigger bör förbluffa de flesta av oss.

”På något sätt måste detta få ett stopp”

Men oavsett vad man tycker om tiggeriet är det en stor folklig fråga som politiken inte lyckats bemästra. Sverige har visserligen ingått avtal med Rumänien och Bulgarien. De omfattar områden som barnrätt, jämställdhet och sociala frågor. Men än har det inte lett till någon omfattande nedgång i antalet tiggare.

Därför är det tyvärr inte särskilt troligt att frågan kommer upp i dagens partiledardebatt i riksdagen. För trots att det är en folklig fråga är det också ett levande bevis för att politikens verktyg inte alltid är så verkningsfulla. Det finns delar av verkligheten som de inte rår på.

I en intervju i Aftonbladet inför sitt jultal slog statsminister Stefan Löfven (S) näven i bordet:

– På något sätt måste detta (tiggeriet) få ett stopp.

Men det förefaller alltså vara lättare att säga än att göra.

”Lösningen kan aldrig vara tiggeri”

Den tredje vanligaste uppfattningen om tiggeriet är att det ska införas en särskild licens för tiggare. Idén lanserades först av förre justitieministern Thomas Bodström (S), numera advokat, för snart två år sedan. Det tycker elva procent är en bra idé.

Även Stefan Löfven har varit inne på den linjen medan civilminister Ardalan Shekarabi luftat frågan om förbud mot tiggeriet.

– Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte, och kommer aldrig att vara, att vi har tiggeri på svenska gator, sade han.

Om den saken tycks de flesta vara överens. Däremot inte om vad som är möjligt att göra eller hur effektiva de olika metoderna skulle vara.

Nåväl, ett utmärkt ämne för dagens partiledardebatt eftersom den rör både vardagsproblem, internationell solidaritet, diskriminering och armod. Men det gör också frågan svår, vilket talar för att partiledarna kommer att undvika den.

LÄS OCKSÅ

Borde tiggeri förbjudas? Bästa argumenten för och emot

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Av: Lena Mellin

Publicerad: