Rödgröna leder – och Reinfeldt

KOLUMNISTER

För väljarna kan hela paketet, från alliansen och de rödgröna, vara det som avgör

De rödgröna leder stabilt i nästan varenda mätning.

Men förtroendet för Reinfeldt ligger skyhögt över Sahlins.

Har väljarna eller opinionsmätarna blivit galna?

I går morse publicerade Novus opinion sin senaste väljarbarometer – dött lopp mellan de rödgröna och alliansen. Sahlins lag ledde visserligen med några kommatecken, men övertaget var inte statistiskt säkert.

Jämvikten mellan blocken kan vara en tillfällighet. Eller det kan förebåda att kampen om väljarna nu går in i ett nytt skede.

Men låt oss backa bandet till läget före gårdagens Novus. Sedan senhösten 2006 har de rödgröna varit större än alliansen i praktiskt taget varenda mätning från i stort sett varje opinionsinstitut.

En promenadseger för de rödgröna alltså? På annat sätt har man inte kunnat tolka mätningarna. Om man inte djupt misstror deras samlade förmåga att mäta opinionen. Men det finns andra mätningar som ger motsatta signaler. När Sifo frågar efter förtroendet för Reinfeldt och Sahlin som statsminister vinner M-ledaren alltid. Senast hade 62 procent störst förtroende för honom medan 22 procent satsade på Sahlin som statsminister.

Ungefär samma resultat ger Aftonbladet/Sifo om förtroendet för partiledarna. Reinfeldt ligger etta, Sahlin längre ner på listan. Senast delade hon femte plats med FP-Björklund.

r Sifo nyligen frågade vilken regering som är bäst på att hantera ekonomiska kriser svarade 54 procent en borgerlig. Medan 29 procent ansåg de rödgröna skulle göra det bäst.

Väljarna som kollektiv tycks alltså vilja ha en rödgrön regering.

Samtidigt som de tycker att Fredrik Reinfeldt vore bäst som statsminister och en borgerlig regering skulle hantera den för all verksamhet så centrala ekonomin bättre än de rödgröna.

Motstridiga besked, minst sagt. Men är det väljarna eller opinionsinstituten som är galna?

Troligen ingen av dem. Det kan vara så att ekonomin och förtroendet för statsministern är mindre viktiga än den blivande regeringens ideologiska vägval.

För väljarna kan hela paketet, det totala erbjudandet från alliansen och de rödgröna, vara det som avgör.

Därför kan Sahlin leda i väljarbarometrarna trots att hon ligger under i statsministerfighten. Och därför kan Reinfeldt ligga i underläge – trots att han verkar vara en bättre statminister och duktigare på ekonomin.

Citatet

I efterhand kan vi konstatera att det var ett stort misstag. Tänk vad skönt det skulle vara att ha det som förr: två långhelger efter varandra i maj eller juni.

Förre justitieministern Thomas Bodström (S) ångrar att S-regeringen gjorde annandag pingst till en vanlig dag

Århundradets bördor kan inte bäras enbart av våra soldater eller bäras av endast Amerika.

President Barack Obama säger steg för steg upp USA från rollen som världspolis.

ARTIKELN HANDLAR OM