Mejla

Lena Mellin

Förtroendet för kungahuset sjunker – men inte bland de unga

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Grattis på födelsedagen, kungen. Tyvärr har vi ingen present som kungen kommer att gilla.

Förtroendet för kungahuset sjunker och färre tycker att Carl XVI Gustaf ska stanna på tronen, enligt Aftonbladet/Inizio.

I dag fyller kungen 72 år och firas som som sig bör på Yttre borggården på Slottet i Stockholm.

Men beskedet från svenska folket är, enligt Aftonbladet/Inizio, beskt.

Förtroendet för kungahuset sjunker jämfört med i maj förra året då den förra undersökningen gjordes. Gruppen som varken har stort eller litet förtroende för kungahuset ökar. Medan både de som har stort och litet förtroende för kungen och hans familj minskar.

Svenska folket är kort sagt mindre engagerade i kungahuset i år än de var förra året.

Men det finns undantag, gruppen med personer över 16 men under 30 år. Där har hela 53 procent stort eller mycket stort förtroende för kungahuset, en ökning med 14 procentenheter sedan förra våren.

Det ökar även bland både män och kvinnor och 65-plussare. Men det minskar i åldrarna mellan 30 och 64 år.

Det kan vara en slump att förtroendet för kungahuset ökar i den yngsta gruppen. Men det kan också bero på kungens ingripande i konflikten på Svenska Akademien, där han har tagit initiativ till att skriva om stadgarna så att det blir möjligt att lämna Akademien.

Det är åtminstone det mest publika, och överraskande, som någon i kungahuset gjort sedan maj förra året.

Förtroendet för kungahuset sjunker.

Den andra frågan i undersökningen handlar om kungen ska abdikera till förmån för kronprinsessan Victoria eller om han ska stanna på tronen.

Det är ungefär lika många som tycker att han ska lämna över kronan och spiran till Victoria nu som förra året, 34. Däremot minskar de som tycker att kungen ska stanna på tronen med sju procentenheter.

Även i den här frågan avspeglar sig ett minskat engagemang för kungen och hans familj. De som inte har någon uppfattning i frågan ökar nämligen med sex procentenheter.

I den här frågan är skillnaden mellan könen mycket stor. 43 procent av kvinnorna men bara 27 procent av männen tycker Victoria ska ersätta sin pappa som regent och statschef.

När det gäller om kungen ska stanna på uppdraget tycker 47 procent av männen men bara 26 procent av kvinnorna att han ska göra det.

Könsskillnaderna är betydligt högre än de var förra året och det är närmast roande hur mycket man håller tummarna för representanten för sitt eget kön i den här frågan.

I torsdags förra veckan firade kungen ett annat, och betydligt tyngre, jubileum. Då blev han den av alla svenska kungar som suttit längst på tronen.

Den tidigare rekordinnehavaren var Magnus Eriksson som satt 44 år och 222 dagar på tronen mellan 1319 och 1364 då han avsattes i ett uppror.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Katastrofalt för Sverige som kulturnation om Svenska Akademien brakar ihop

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Aftonbladet Inizio

Carl XVI Gustaf

Svenska kungahuset