Lena Mellin

”Agerandet på näringsdepartementet är humor”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aktiviteten på Annie Lööfs näringsdepartement sedan Aftonbladet begärt ut handlingar om internrepresentationen är humor.

Allra roligast är tillförordnade expedititionschefen som säger att de skulle ha upptäckt felen i alla fall.

Tror man på det? Knappast.

Näringsminister Annie Lööf (C) fick beröm för sin resoluta hantering av Tillväxtverkets internrepresentation. Efter bara någon vecka flyttades generaldirektör Christina Lugnet till regeringskansliets elefantkyrkogård, statliga toppchefer som gör något, ofta mindre ansträngande, än det de ursprungligen anställdes för.

Inget är i det läget mer naturligt för en grävande reporter än att kolla hur näringsdepartementet självt hanterar sina interna kalas. Har ministern och hennes anställda sopat rent framför egen dörr? För drygt en vecka sedan begärde Aftonbladets Richard Aschberg därför ut de handlingar som rör interna fester departementet haft sedan Lööf blev minister i höstas.

Febril aktivitet

Begäran utlöste en febril aktivitet. En spritnota på 920 kronor från i julas bytte raskt kassa från skattebetalarnas till Lööfs statssekreterare Håkan Ekengrens egen.

En sommarfest för Annie Lööfs stab i en festvåning i Stockholm för totalt 21 506 kronor belastar sedan några dagar Centerpartiets budget i stället för regeringskansliets.

Ett enkelt telefonsamtal från en reporter sparade alltså drygt 22 000 skattekronor. Ingen stor summa, men uppenbarligen betald från fel konto när näringsdepartementet fick chansen att fundera en gång till på saken.

Bara det är ganska underhållande. Men historien blir snart ännu roligare.

Ringde andra medier

”Skademinimering” är ett känt begrepp i pr-kretsar. Det handlar om att försöka begränsa skadorna av något inträffat och allra helst vända det till något positivt.

Annie Lööfs pressekreterare Kenneth Hultengren informerades tidigt om att Aftonbladet begärt ut notorna från internrepresentationen. Och i går, innan Aftonbladet publicerat resultatet av granskningen, skademinimerade han.

Han ringde en reporter på Sveriges Radio som han påstår att han har en speciell relation till. Till denne reporter säger Hultengren att departementet nu på eget initiativ gjort en granskning av sin interna representation och kommit fram till att det uppstått några mindre felaktigheter.

Hultengren spelade högt och förlorade. Det var ju nämligen inte departementet som hade tagit initiativ till en ny granskning av notorna. Det var Aftonbladet.

Det är ganska kul det också.

”Borde gråta av tacksamhet”

Men allra roligast är den tillförordnade expeditionschefen på departementet som säger att man sannolikt gått igenom notorna en gång till oavsett om Aftonbladet ringt eller inte. Och då alltså upptäckt felaktigheterna.

Annie Lööf och hennes stab borde gråta av tacksamhet. Sällan ser man exempel på en så beundransvärd lojalitet med arbetsgivaren.

Det finns ett ordspråk som säger att den som gräver en grop åt andra riskerar att själv falla däri.

Men Lööf och hennes medarbetare föll inte, de skademinimerade. Och hur genomskinlig operationen än var så försvann all eventuell indignation. Drygt 22 000 kronor belastar nu rätt konton. Hoppas vi.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN