Mejla

Elisabet Höglund

Förbjud träning på höga höjder – det är livsfarligt

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Förra veckan chockades idrottsvärlden när den 26-årige ­norske VM-guldmedaljören i simning Alexander Dale Oen ­avled i plötslig hjärtdöd efter träning vid ett höghöjdsläger i USA. Oen är den ­senaste i raden av idrottare som plötsligt avlidit i hjärtstillestånd.

Den 20 april avled fotbollsstjärnan Piermario Morosini, 25 år gammal, under en match. I mars föll 24-årige Fabrice Muamba ihop under en match med fotbollslaget Bolton. I 78 minuter var Muamba i teknisk bemärkelse död men räddades till livet.

2010 avled den nigerianske fotbollsspelaren Endurance Idahor i plötslig hjärtdöd ­under en match. Året innan dog den mexikanske landslags­spelaren Antonio di Nigris på samma sätt. I Sverige dör mellan fem och tio idrottare i plötslig ­hjärtdöd ­ varje år. Våra kanske mest dramatiska ­exempel är de 16 unga till synes friska orienterare som ­under åren 1979–92 avled i hjärt­stillestånd i samband med tävling ­eller ­träning. Bakteriell hjärtmuskel­inflammation bedömdes i flera fall ­vara dödsorsaken.

2004 avled en lettisk fotbollsspelare i plötslig hjärtdöd under en match i Sverige. 2005 avled en 11-årig pojke när han tränade fotboll. Några månader­ senare gick en 13-årig ­fotbollsspelare samma öde till mötes. Kort därefter avled en 16-åring under en hockeymatch. Året därpå dog en 22-årig fotbollsspelare mitt under matchen. Listan kan göras lång.

Men det är inte bara fotbollen som skördar offer. Död i plötsligt hjärt­stillestånd drabbar de flesta idrottsgrenar, inte minst vissa kraftsporter, där vi vet att många varit dopade med anabola steroider. Dopade friidrottare­ har gått samma väg.

Bortser man från dopingdöden, som varit särskilt vanlig bland tävlings­cyklister, så beror plötslig hjärtdöd ­ofta på dolda hjärtfel, medfödda eller förvärvade. Det vanligaste är så kallad hypertrof kardiomyopati (sjuklig hjärtförstoring). Hjärtmuskelinflammation är en annan dödsorsak. Den utlöses av infektioner i kroppen. Man ska därför aldrig träna när man har ­feber eller är förkyld. Det kan leda till döden.

Svensk idrott borde göra mer för att förhindra dessa tragiska dödsfall. Regelbundna ultraljudsundersökningar av hjärtat hos idrottsmän borde vara en självklarhet. Så är det inte i dag.

Sen borde all höghöjdsträning och träning i höghöjdshus förbjudas. Den fungerar nämligen exakt som ­epodoping och utsätter ­hjärta och cirkulations­ system för enorma påfrestningar. Det ökande antalet röda blodkroppar gör blodet trögflytande, vilket kan leda till blodproppar och infarkter.

Jag ska sluta förfölja ...

... Blondinbella. Måste ­bara peta in en synpunkt i den heta debatten om ­hennes nakenutvik på om­slaget till den egna tidningen Egoboost.

Enligt Isabella gör hon detta för att visa att vi kvinnor är olika.

Men vem har påstått något annat? En del är långa, andra korta, en del smala, andra tjocka, en del har stora bröst, andra små. Nej, skälet bakom ­”Nakenbella” är nog ett ­annat. Har hennes tidning börjat sälja dåligt? I så fall kanske ett eller annat utvik kan göra susen.

Prinsessan Madeleine ...

... har äntligen börjat visa riktiga tag. I förrgår kunde vi se på bild hur prinsessan ­alldeles själv plockade upp hundbajs efter sin hund ­Zorro på en gata i New York. Hemma i Sverige påstås hon inte bry sig om att plocka upp bajset när hon är ute med Zorro på Djurgården. Men i USA är straffet för detta ”grova” brott hiskeliga 300 dollar (ungefär 2 000 kronor) – och sådant ska ju inte det kungliga apanaget gå till.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN