Luddig lag gör det möjligt att förfölja en minoritet

KOLUMNISTER

Terroråklagare Agnetha Hilding Qvarnström inledde i morse ännu ett försök att få muslimer dömda till fängelse på lösa grunder.

Männen som påstås ha planerat att mörda Lars Vilks kommer dock med all sannolikhet att frias, då domstolarna lyckligtvis är skeptiska mot de konstiga bevis som denna åklagare och Säpo alltid kommer dragande med då de inbillar sig ha avslöjat svartskalleterrorister.

De tre männen greps på centralstationen i Göteborg av poliser utklädda till snickare, varefter Säpo trumpeterade ut att det synnerligen lyckade tillslaget hindrade sprängning av konsthall och mord på många människor. 

Att terrormisstankarna avskrevs inom några dagar förvånade inte någon som minns hur elitpoliser året innan sparkat sönder dörrarna hos fyra muslimer som påstods vara i färd med att spränga bomb i centrala Göteborg, men som snabbt visade sig vara oskyldiga.

Hade knivar på sig

Den här gången gav sig dock inte Säpo utan ändrade raskt misstankarna från attentat mot konsthall till planerat mord på Lars Vilks.

Och nog finns det skäl att tro att männen hade brottsliga avsikter. De hade knivar på sig så de greps och hade försökt hyra en bil med falskt körkort. Lägg till att de bevisligen hade hyst ett intresse för Vilks och i avlyssnade samtal uttryckt sig svårbegripligt och terroriståklagare Hilding Qvarnström ansåg sig ha tillräckligt för ett åtal.

Men Göteborgs tingsrätt smulade sönder hennes resonemang. Domstolen ansåg visserligen att det fanns skäl att tro att männen ljög om sina förehavanden. Men exakt vad planerades? Mörda Vilks? Hota honom? "Tala till rätta"?

Inte olagligt med fantasier

Att männen friades var lika självklart som att terroriståklagaren skulle gå vidare till hovrätten. Vag bevisning brukar nämligen inte hindra henne. För något år sedan åtalade hon två unga muslimska män som dillat i telefon om att göra insatser i kampen mot den dekadenta västvärlden och belönas med ära och oskulder i paradiset, något som översatt till svensk terrorlagstiftning kallas "stämpling till terrorism".

Männen dömdes visserligen till fyra års fängelse, men hovrättens domare enades om att det inte är olagligt att fantisera konstigt och friade dem.

Att mörkhyade invandrare i Sverige kan bli häktade under lång tid och åtalade trots undermålig bevisning beror nu inte bara på att vi har en säkerhetspolis och en åklagare som lider av muslimdille.

Vag definition

Jakten på svartskallar möjliggörs av den terrorlag som justitieminister Thomas Bodström i kölvattnet av 9/11 lyckades baxa genom riksdagen 2003. Det är en lag som endast vagt definierar vad terrorism är och som ger polis och åklagare långtgående befogenheter beträffande exempelvis telefonavlyssning då sådan brottslighet misstänks.

Våra politiker har, kort sagt, infört en lag som genom sin otydlighet gör det möjligt att förfölja en minoritet.

Domstolarna är dock inte imponerade. Av de tolv personer, nästan alla muslimer, som har åtalats för terrorbrott sedan 2003 har tio friats.

Vi har alla anledning att känna tacksamhet över att domarkåren kämpar emot denna juridiska mardröm.

ARTIKELN HANDLAR OM