Bra att fångarna får tv-spel i cellerna

1 av 2
KOLUMNISTER

Efter sex års ombyggnation nyinvigdes Kronobergshäktet i Stockholm, ledningen bjöd på prinsesstårta och mousserande vin, alkoholfritt förstås.

Stämningen var festlig och förväntansfull, i lunchmatsalen på sjätte våningen trängdes inbjudna gäster och de enda som fattades var de häktet är byggt för – fångarna. Av integritetsskäl hölls de utom synhåll när gästerna vallades från pansardörr till pansardörr, från korridor till korridor, från cell till cell.

Därinne satt häktets personal i gröna fångkläder för att göra besökarnas erfarenhet så autentisk som möjligt. Häktesledningen hade engagerat personal som var rikligt tatuerad, antagligen för att ytterligare förhöja upplevelsen.

Redan före invigningen blev det liv på sociala medier eftersom häktet rymmer gemrum (gemenskapsrum) där fångar kan ägna sig åt tv-spel.
De kan efter säkerhetsprövning få ha tv-spel i cellerna också: en man i personalen gick upp i rollen av misstänkt brottsling genom att koncentrerat ägna sig åt tv-spelet "Worms".

Detta kan givetvis tolkas som ytterligare förslappning av vårt redan veka samhälle.
Eller också kan man se det som en bekräftelse på att Sverige trots allt är ganska civiliserat.

Således heter fångarna inte fångar utan intagna och cellerna kallas rum. Häktet har till och med ett barnombud, en man som heter Daniel. Han berättade om hur barn tas emot när de ska besöka sina fäder. Kriminalvården har skapat en egen skojig figur, Filuren, en maskot som ska få barnen att minnas häkte och besöksrum som något positivt.

Vid första besöket får barnen en nalle. "Den bjuder myndigheten på."
Barnen får också en målarbok med titeln "På besök hos pappa". I den kan barnen färglägga pappas rum och olika aktiviteter på häktet och i fängelset.

Kronobergshäktets narkotikahund Lana, en belgisk vallhund, är tränad att inte ge skall eller rafsa med tassen när den finner cannabis, amfetamin, kokain eller heroin. En hund som skäller kan upplevas som obehaglig.

Lana sätter blott tassen mjukt vid platsen där knarket finns.

I och med ombyggnationen har antalet celler minskat från 301 till 279. Cellerna fick ge plats för fler gemensamma utrymmen, det ska minska isoleringens plåga och förhoppningsvis förbättra fångarnas sociala förmåga.

Under rundvandringen kunde man nästan glömma bort att här ska misstänkta mördare, gangsters, narkotikahandlare, hustruplågare, våldsmän, terrorister och bankrånare isoleras från samhället i väntan på rättegång.

Häktet ska vara första stationen på vägen mot ett ordnat liv. "Vi bryter den onda cirkeln", lyder kriminalvårdens paroll. Den fladdrade på ett festligt standar vid den välbevakade ingången.

Bryts den onda cirkeln av tv-spel?

Säkerligen är det i alla fall bättre med spel än ingenting, för häktets isolering skapar lätt en förödande passivitet.

Efter rundturen höll representanter för kriminalvården och fastighetsägaren, statliga Specialfastigheter, tal till tårtan och bubblet.

– Det ska bli jättekul att följa er när ni slår upp portarna! sa Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

Det är oklart om fångarna håller med.

avPeter Kadhammar

ARTIKELN HANDLAR OM