Ingalill Mosander

Ingalill väljer

KOLUMNISTER

De fyra bästa böckerna just nu enligt Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander

Kärlek och eufori i begåvad romandebut

Efter ekot, Olivia Bergdahl, Ordfront

ROMAN Jag kunde inte somna och tog en av de nyutkomna böckerna ur högen bredvid min säng. När klockan var 03.00 hade jag läst ut den.

Det här är en av de mest begåvade romandebuter jag trillat över. Författaren är född 1989 och blev 17 år gammal svensk mästare i Poetry Slam och världsfyra året därpå. Hon skildrar den första stora kärleken, euforin, den skimrande lyckan. Men också när mannen hon älskar börjar förminska henne steg för steg.

Högljutt om en barnvakts mödor

Jag hämtar nappen, Pija Lindenbaum, Bonnier Carlsen

Från 2 år

BARN Micke ska vara barnvakt åt Mannes lillasyster Titti. Det börjar bra. Hon sitter tyst medan Micke bygger och grejar. Men till slut tröttnar hon på hela situationen, slänger i väg sin gosetrasa och piper allt högre.

När ljudstyrkan närmar sig smärtgränsen måste Micke hålla för öronen. Då kommer han på att hämta nappen, denna gudomliga uppfinning som kan trösta en baby på en sekund. Men Titti låter sig inte bevekas. Hur ska det gå?

Släktkrönika med starka känslor

De Små Tingens Gud, Arundhati Roy, Brombergs

ROMAN Jag minns att jag läste den som i en feberdröm, uppslukad och fängslad av en värld jag inte tidigare visste något om. Händelserna utspelas i en liten by i den indiska delstaten Kerala.

Det är en släktkrönika om starka känslor, dofter, färger och mod. Människornas liv genomsyras av det grymma kastsystemet vars gränser är knivskarpa.

En modern klassiker som tilldelades det prestigefyllda Bookerpriset vid utgivningen 1997.

Bladvändare med spektakulära mord

Högtryck, Thomas Ringstedt, Bonniers

DECKARE Att ligga instängd i bakluckan av en bil och kämpa för sitt liv – blotta tanken kan få mig att känna ångest. Det är vad en ung fysiker tvingas utstå i första kapitlet i denna fartfyllda, spännande thriller, vars röda tråd är kampen om världens framtida energitillgångar.

En bladvändare med spektakulära mord av ryska proffs, naiva svenska poliser, isbjörnar, livsfarliga ubåtsuppdrag, politik och fascinerande vetenskapliga teorier.

Publisert:

Aftonbladet

/

Kolumnister

/

Ingalill Mosander

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingalill Mosander