Mejla

Lena Mellin

Plus och minus på KD:s partiledardkandidater

Publicerad:
Ebba Busch Thor.
Foto: ANDERS DEROS
Ebba Busch Thor.

KOLUMNISTER

Ebba Busch Thor, 28

Gör: Oppositionsråd i Uppsala sedan 2014. Tidigare kommunalråd i Uppsala i fyra år. Har varit vice ordförande i ungdomsförbundet KDU.

Målmedveten, har redan hunnit vara heltidspolitiker i nära ett decennium som vice ordförande i KDU, politisk sekreterare och kommunalråd. Duktig debattör. Har stjärnpotential. Tar plats.

Placeras till höger i sitt parti och räknas som värdekonservativ. Det har varit den mindre falangen. Men en annan representant för den sidan Tuve Skånberg anser att Busch är för lös i köttet och ber henne kliva åt sidan. Stödde Mats Odell när han utmanade Göran Hägglund som partiledare. Gick Livets ords grundskola. Sitter inte i riksdagen.

Penilla Gunther (KD)

Penilla Gunther, 50

Gör: Riksdagsledamot sedan 2010. Sitter sedan dess i näringsutskottet. Har jobbat som företagsrådgivare. Sitter även i kommunfullmäktige i Trollhättan.

Har en klar förankring utanför riksdagshuset. Talesperson i frågor som jämställdhet, integration och turism förutom näringslivsfrågor. Har en lång bakgrund i sitt parti, har även varit aktiv i  ungdoms- och, kvinnoförbunden.

I det närmaste helt okänd utanför sitt eget parti, trots en mandatperiod i riksdagen som representant för ett litet parti.

Acko Anckarberg, 50

Gör: Partisekreterare sedan 2010 och ledamot av region Jönköping. Tidigare kommunalråd i Jönköping. Hr jobbat på pappas begravningsbyrå.

Är mycket uppskattat av sitt parti. Anses ha enat det efter partiledarstriden mellan Odell och Hägglund. Anses organisatoriskt skicklig. Anses stå för sina ord och upplevs som pålitlig. Går hem i alla åldrar. Står Göran Hägglund nära efter fyra års tätt samarbete.

Har i sin roll som partidiplomat tvingas stå tillbaka. Har därför ingen utpräglad profil, framstår mer som allmänt hygglig. Sitter inte i riksdagen. En gammal sanning är att en partisekreterare aldrig kan ta klivet direkt till partiledarposten, men det behöver inte stämma de här gången.

Jakob Forssmed, 40

Gör: Riksdagsledamot i några månader i början av 2000-talet och sedan i höstas ekonomisk talesperson och vice gruppledare. Tidigare statssekreterare på Alliansens samordning i regeringskansliet i åtta år, stabschef hos Göran Hägglund och ordförande i KDU.

Målmedveten. Har med stor sannolikhet kollat stödet för sin egen person innan han gav sig in i partiledarstriden. Haft tunga poster KD, just nu som ekonomisk talesperson. Har redan avgivit en programförklaring, bland annat riktade skattesänkningar mot den som står långt från arbetsmarknaden.

Inte särskild känd utanför sitt eget parti. Intimt förknippad med Göran Hägglund (vilket inte behöver vara till nackdel men är det för dem som vill att KD ska byta kurs). Finns ett visst tryck i KD att nästa ordförande ska vara en kvinna och det är ju Forssmed inte.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN