Kan inte förklara varför vårdplatserna minskat

KOLUMNISTER

Göran Hägglund lyckades inte riktigt förklara varför antalet vårdplatser på sjukhusen minskat trots att han lovat motsatsen.

Det är landstingens fel, hävdade han.

Jojo. Men även där finns makthavare med KD:s partibeteckning.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund var debutant när SVT:s traditionella partiledarutfrågningar inleddes igår kväll. Det var en ganska lågmäld tillställning där utfrågarna Mats Knutson och Anna Hedenmo inte lyckats koppla greppet på KD-ledaren.

I utfrågningen inför förra valet lovade Hägglund att en röst på KD var en röst på fler vårdplatser. Men utvecklingen har gått i motsatt riktning. Då var det 2,72 vårdplatser per tusen invånare, i dag är siffran 2,58.

Motigt få fram vårdplatser

Men att utvecklingen, enligt Hägglund, gått i fel riktning berodde inte på honom. Enligt socialministern är det landstingens fel.

Det är de som än så länge har hand om sjukvården även om Hägglund vill förstatliga den.

Det har han självfallet rätt i. Men KD finns representerat även i landstingsfullmäktige och som landstingsråd. Och de tycks ha det lika motigt som socialministern när det gäller att få fram fler vårdplatser.

Inga nya besked

Mer stursk var Göran Hägglund när det gällde apotekens service till sina kunder. Det är under hans tid på socialdepartementet som Apotekets monopol avvecklats och det har växt fram flera stora kedjor vid sidan av den statliga kedjan.

Enligt undersökningar får nästan femte person får vänta i ett dygn på att få den medicin läkaren skrivit ut åt dem sade programledarna. Det vara så, men kundnöjdheten är 95 procent hävdade Hägglund. Inte bara en gång utan flera.

Det är svårt att argumentera emot det. Förutsatt att siffran är korrekt förefaller kunderna inte vara jätteupprörda över att få vänta på sin medicin ibland.

Gav Hägglund några nya besked?

Nej, det gjorde han inte.

När blev han mest engagerad?

När han talade om flyktingströmmarna från norra Irak. Vedervärdig var ett ord som återkom flera gånger.

Gjorde Hägglund bort sig?

Nej, inte alls.

ARTIKELN HANDLAR OM