Att snabbspola tv-serier krymper tiden

KOLUMNISTER

Är du en snabbspolningsastronaut, en sån som snabbspolar dig fram på Netflix och snabblyssnar dig igenom poddar? Sluta i så fall, innan det är försent! Innan du ruinerar dig på fortkörningsböter, börjar gå ryckigt som om du var med i en gammal stumfilm, slutar sova på nätterna, eller får alla andra att åldras i förtid.

Kanske har du testat nån gång, att höja hastigheten ett snäpp på Netflix när du bingekollar en hel säsong i sträck av en favoritserie för att hinna se några episoder till, eller att lyssna på ett poddavsnitt på dubbla hastigheten? Det går ju inte fort nog?

I en amerikansk enkät svarade en av fem att de gör det.

Nu finns det visserligen ingen forskning som visar att snabbspolning leder till fortkörning, men det finns en rätt fantastisk studie där forskare i Maryland analyserade alla hastighetsböter inom en radie på tre kilometer från biograferna där vansinneskörningsfilmerna ”Fast and Furious ” haft premiär under den gångna veckan.

Åtta filmer i serien har haft premiär mellan 2001 och 2017 och under de åtta efterföljande veckorna ökade snitthastigheterna med 20 procent (bara där och ingen annanstans).

Det finns heller ingen studie som visar att snabbspolning får dig att gå ryckigt, men det finns en studie där forskarna höjde hastigheten på inspelade fotbollsmatcher med en eller två tiondelar och fann att de som tittade inte märkte någon skillnad. När de sen sänkte till normalhastighet tyckte däremot folk att fotbollsspelarna var väldigt långsamma. De hade vant sig vid de uppsnabbade, ryckiga rörelserna och tyckte de var normala.

Kanske är det därför de som en gång börjat snabbspola blir fast, det högre tempot blir som en drog, som skapar sug efter mer? Statistiken visar nämligen att de flesta börjar snabbspola på 1,2 gånger hastigheten, men efter ett tag höjer till 1,5 och så småningom till och med dubbla hastigheten.

Det verkar kanske harmlöst, om det inte vore för att snabbspolning krymper tiden.

Forskarna kallar det så, hjärnan vänjer sig vid att sålla bort alla detaljer för att hinna med och missar en massa grejer på vägen, så att människor som nyss sett eller hört något i högre hastighet också tycker att tiden går snabbare när de ombeds beräkna tidsintervaller direkt efteråt. Det är som att hjärnan fastnar en stund i snabbspolningsläget.

Kanske är det därför folk blir sittande hela nätterna och snabbspolar teveserier i stället för att sova, tiden går ju så snabbt att natten bara swishar förbi? Och om den där tidskrympningen håller i sig sen på dagen kommer alla vi andra swisha förbi också.

Snabbspolarna blir som de där astronauterna som färdas ut i rymden i
överljudshastighet och bara åldras någon månad för att sen komma hem och upptäcka att alla andra har hunnit bli gamla och dö under tiden.

Om serierna får dig att trycka på snabbspolningsknappen, skit i dem i stället. Gå och lägg dig. Kör säkert. Umgås med nära och kära, njut livet. I realtid.

PS. Är du i riskzonen för att bli snabbspolningsastronaut? Testa dig på min Instagram.

Foto: Colourbox
Vissa snabbspolar sig igenom tv-serier för att hinna se fler avsnitt.

avMicael Dahlen

ARTIKELN HANDLAR OM

Hjärnan

Tv-serier

Netflix

Podcast

AB Voice