Mejla

Lena Mellin

Under hans tid halverades KD - men Hägglund är ingen misslyckad partiledare

KOLUMNISTER

Under hans tid som partiledare har stödet för Kristdemokraterna mer än halverats.

Men Göran Hägglund är ingen misslyckad partiledare.

Genom Alliansen har han gett sitt parti ett oförtjänt stort inflytande.

Göran Hägglund hade inte varit partiledare i ett halvår när ledarna för de fyra borgerliga partierna 2004 träffades hemma hos Maud Olofsson (C) i Högfors och bildade Alliansen. Det är en av de mest framgångsrika politiska samarbetena hittills i svensk politisk historia.

Nu när han slutar, för vad han ännu inte vet vad, är han den siste av grundarna som försvinner från politiken. Lars Leijonborg gick redan 2007, Maud Olofsson 2011 och Fredrik Reinfeldt efter valet förra året.

De fyras gäng finns inte mer. Efterträdare som inte upplevt segerns sötma på samma sätt har tagit över. Vad har det för betydelse.

Sannolikt är det som Göran Hägglund själv säger. Det påverkar inte Alliansen i någon högre grad. De vet att de måste fortsätta samarbeta om de ska ha någon chans att återta makten.

Som partiledare har Hägglund varvat framgångar med motgångar. Kristdemokraterna har backat i varje val med honom i ledningen. 2006 var tappet hela 2,6 procent, i valet därpå en procent och i höstas lika mycket.

Men trots att det mer än halverats under hans tid har Kristdemokraterna haft ett större inflytande än deras fåtal mandat i riksdagen berättigar till. Förklaringen är Allianssamarbetet.

”Alla ska bidra, alla ska vinna”, är Alliansens motto. Och KD har vunnit bland annat slopad fastighetsskatt, parbogarantin i äldrevården, det frivilliga vårdnadsbidrag och ”kömiljarden” som landsting som kortar vårdköerna får slåss om. För att nämna något.

Med Göran Hägglund går epoken Alf Svensson definitivt i graven. Svensson ledde sitt parti i 31 år och gjorde det till både ett riksdags- och ett regeringsparti.

Göran Hägglund var hans adept och ledde riksdagskansliet mellan 1985 och 1988. Då var Alf Svensson partiets enda riksdagsledamot, invald genom valsamverkan med Centern.

Efter det tog Göran Hägglund en paus från politiken ett par år och jobbade som försäkringskonsult. 1991, när KD blev ett riksdagsparti på egna meriter och dessutom tog plats i regeringen för första gången, blev han riksdagsledamot och partiets gruppledare i riksdagen.

Resten är historia. För elva år sedan efterträdde Göran Hägglund sin mentor som partiledare.

Ebba Busch Thor, som väljs till ny KD-ledare i dag, är varken från Jönköping med omnejd eller har fostrats av partiets nestor. Alf Svensson-eran är över.

Så över till tallen. När Alliansen bildades planterade partiledarna varsin tallplanta i familjen Olofssons skog. Maud Olofsson kunde i går berätta att Hägglunds har vuxit mest och har undgått angrepp av både älg och råtta.

Att Göran Hägglund använder humorn som vapen är både välkänt och uppskattat. Eller som hans partiledarkollega Jonas Sjöstedt (V) uttryckte det igår:

– Politiken blir lite tråkigare utan Göran Hägglund. Hans humor bygger på självdistans och det är en bristvara i politiken.

Nu börjar Hägglund sitt nya liv. Hoppas det går lika bra som för tallen.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Göran Hägglund avgår

Ebba Busch

Göran Hägglund

Kristdemokraterna

Alf Svensson

Lena Mellin