Mejla

Alex Schulman

Vi måste hitta på ord som svenskan saknar

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Alltid roliga Twitter-signaturen Vforangelica uppmärksammade häromdagen att det inte finns något vänligt ord att säga till någon som hickar. Så jävla sant! Om någon nyser säger man ”prosit” och får ett vänligt ”tack” tillbaka och så kan man lämna nysningen till handlingarna. Men om någon hickar så står man bara där som ett fån och vet inte vad man ska säga. För om hickningen är ljudlig så måste den ju adresseras. Man vill ju säga nåt vänligt, nåt som snabbt signalerar att man hört hickningen och att man inte tycker att det är mer med det.

Jag vet inte hur många misslyckade försök jag har bakom mig. Jag har någon gång sagt: ”Oj då”, direkt efter en hickning, men känslan blev då att jag signalerade att jag kände obehag och att jag ville påpeka det för hickaren.

En gång i en hiss med en ytligt bekant, som plötsligt hickade, sa jag kort och gott: ”Jaså.” Men det föll inte väl ut. Det uppfattades som en anklagelse, som något passivt aggressivt: Jaså, du vet inte bättre än att hicka inför andra, du?

Vad ska man göra åt detta? Språkvetarna säger att det är vi, svenskarna, som bestämmer över språket och att vi får hitta på nya ord för dem som inte finns. Men det är inte så lätt.

Det finns fler ord som saknas i svenskan, och jag talar inte om den uttjatade problematiken med att det inte finns ord för dryckesmotsvarigheten till mätt, alltså när man inte längre är törstig. Eller att det inte finns någon motsats till ordet ”motsats”.

Eller att ordet ”vändstekt” finns för äggen, men att det inte finns något sätt att säga till servitören att man bara vill ha ägget stekt på ena sidan.

Nej, jag vill prata om tårna.­ Stortån finns ju där på ena sidan foten. Och lilltån på andra sidan. Men de där tre tårna i mitten, varför finns det inget ord för dem?

Någon invänder och säger att de är oviktiga som kropps­delar betraktade, att de inte är värda egna ord. De har ju ingen funktion! Men det är ju helt enkelt inte sant. Utan de där tre tårna så har du ingen balans. Du ramlar så hårt så fort du ska ta ett steg. Det är de där tre tårna som gör att du kan gå, människa! Vi ska vara stolta över dem. Vi borde ge dem namn.

Kalaha!!! Kan man säga om någon hickar.

Äh, det är bara ett förslag, kom med nåt bättre om det är så himla uselt då.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN