Lina Thomsgård

Med dålig uppkoppling får man tid att sansa sig

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Den badboll jag umgås mest med sommartid är en snurrande skärmsymbol som meddelar att uppkopplingen är för långsam och min gamla skruttdator för varm. Att. Saker. Kommer. Ta. Tid. Det är hemskt synd för utöver förmågan att hålla klaffen och hår som sitter kvar på huvudet är just tid något jag verkligen inte har. Vem har tid att ha tid i dessa tider?

Tiden väntar i andra änden av to do-listan, när man är ”färdig”. Så det gäller att pinna på, även digitalt. Vill man få tid över hinns det inte lusläsas några källor eller grubblas kring motiv och bevekelsegrunder innan det klickas, delas och kritiseras.

Det rådande digitala ident­itetsbygget erbjuder ingen betänketid för botaniser­ande bland åskådningar, inget bläddrande bland utbudet av erfarenheter. Inte en minut över för att kliva in i ett mentalt provrum och testa de skor somliga går runt i. Det är så tangent­snubblande enkelt att ta ställning att alla gör det om allt och på direkten.

Trots att det i samtliga frågor finns vissa som faktiskt vet mer. Som tänkt mer och vars ord rimligtvis ­borde väga tyngre. Reella erfarenheter som dagligen dränks i andras aningslösa tvärsäkerhet, ord från in­satta som späs ut och slarvas bort.

Att unna sig lite betänketid betyder ju att ha grunnat ett varv till, men vem applåderar den som inte funderat klart?

Den som ber att få in­hämta lite mer information först? Den som faktiskt inte vet vad den tycker ännu?

Det är naturligtvis inte alltings snabbhet som gör folk dummare eller elaka framför sina skärmar och jag låter förmodligen omåttligt bakåtsträvande nu. Men kanske vore det fiffigt med en obligatorisk badboll i alla datorer, även dom nya? Åtminstone över sommaren?

Det verkar ju behövas. Något segt och sinkande i bjärta färger som ser till att varje ilsken impuls hinner passera frontalloben och låta rimligheten bedömas innan den blir till angrepp på exempelvis 17-åriga popstjärnor eller politiker som stoppar scheljudet på fel ställe.

Om allting tog tre gånger längre tid fick folk rimligtvis mer tid att sansa sig, ungefär som räkna till tio-tricket.

För alla som har datorer utan badboll eller ändå inte kan låta bli att jiddra har jag ett annat somrigt tips. Släng er dator i sjön.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN