Mejla

Johanna Bäckström Lerneby

Attacken visar att polisen är på rätt spår

Publicerad:
Uppdaterad:

”Det är en ilska, vi är förbannade, men samtidigt har vi en stor beslutsamhet i att vi ska stå kvar i det här, det är den enda vägen fram. Vi kommer inte att vika oss för den här typen av attentat eller handlingar. Vi kommer att stå där”, säger Carina Persson, polischef region Syd på en presskonferens dagen efter attentatet mot polishuset i Rosengård.

Det är lätt att bli chockad över att vissa individer tar sig friheten att attackera vår polis. Att skjuta mot enskilda polismän. Att göra allt som (de tror) står i deras makt för att förhindra polisen att göra sitt jobb.

Men det här är exakt vad vi kan förvänta oss.

För det är klart att de kriminella använder sitt vanliga maktspråk. De skjuter på varandra, de kastar handgranater mot varandra. Det de kriminella nu gör mot polisen är samma saker som de gör mot andra som kränker dem. Därför kommer det inte att ta slut här.

Vi kommer att se fler attentat mot poliser.

Men det finns en tröst i eländet, och det är att polischef Stefan Sinteus och regionchef Carina Persson på Malmöpolisen är på rätt spår när de säger att det är polisens tryck mot de kriminella som utlöser den här överreaktionen.

Vi såg det i Alby i går när en känd kriminell rammade en polisbil och skadade poliser i vad som, av allt att döma, är en reaktion på polisens pågående gänginsats i området.

Och vi såg det i Malmö i går när smällaren sprängdes utanför polisstationen i Rosengård.

Men som en polis i Rinkeby sa till mig i veckan när jag frågade om det inte kändes hopplöst att jobba mot gängen när allt bara blir värre.

– Nej, absolut inte. Att de reagerar så här visar att vi är på rätt spår och att vårt arbete behövs. Jag tycker faktiskt att polisyrket känns viktigare än någonsin.

Och jag håller med. Det här oproportionerliga sättet att reagera visar faktiskt att polisen är på rätt spår. Så när Stefan Sinteus säger att de inom polisen blir ännu mer förbannade och triggade att sköta sitt jobb när sånt här händer, och att de nu kommer att sätta ännu mer tryck mot de kriminella – ja, då blir i alla fall jag trygg.

Av: Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:

LÄS VIDARE