Mejla

Lena Mellin

Kinberg Batras strategi har havererat helt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Att M-ledamoten i riksdagen Patrick Reslow byter till Sverigedemokraterna är en skräll.

Anna Kinberg Batras plan för att stoppa flykten från sitt parti ser ut att helt ha havererat.

SD-ledaren Jimmie Åkesson meddelade på en presskonferens tidigare i dag att den moderata riksdagsledamoten från Skåne, Patrick Reslow, går över till Sverigedemokraterna med omedelbar verkan.

Det är ett grundskott mot M-ledaren Anna Kinberg Batras strategi för att locka tillbaka M-väljare som gått till SD efter förra valet. Det var syftet med det uppmärksammade uttalandet i januari då Kinberg Batra sade att Moderaterna nu var öppna för att förhandla med SD.

Men avhoppen har inte gått att få stopp på, stödet för Moderaterna har i stället minskat kraftigt efter kursändringen.

Och nu har de alltså spritt sig ända upp i Moderaternas riksdagsgrupp som minskar från 84 till 83 ledamöter. Medan SD:s ledamöter på pappret ökar till 48.

Reslow säger att han tänker använda sitt kontaktnät i M för att få till ett ökat samarbete med SD.

– Moderaterna blir den naturliga samarbetspartnern, jag hoppas att relationen blir god framöver, sade han på pressträffen. Det är ett uttalande som borde göra Moderatledaren nervös.

Tänkte fel

Vad Anna Kinberg Batra än tänkte när hon gjorde den famösa giren i sitt partis inställning till Sverigedemokraterna för fyra månader sedan verkar det ha slagit fel.

Men det beror på att Moderaterna tänkte fel. Det som händer nu är nämligen precis det man kunde vänta sig skulle ske när M närmade sig SD. För varför ska man nöja sig med kopian när det finns ett original?

Juristen Reslow har suttit i riksdagen i sju år. Under den förra mandatperioden satt han i justitieutskottet, nu i konstitutionsutskottet, KU.

Han var tidigare ordförande för Malmömoderaterna men fick inte förnyat förtroende efter en del internt gny. Han skulle inte hamna på valbar plats för en ny period i riksdagen efter nästa val.

Men även med det sagt så har Jimmie Åkesson och SD tagit en skalp. Mitt under sittande riksdag har de lockat en M-ledamot att lämna sitt parti, bli politisk vilde men i praktiken jobba med, och rösta med, Sverigedemokraterna.

Förste som går direkt

Hösten 2001 lämnade riksdagsledamoten Sten Andersson Moderaterna sedan det stod klart att han inte skulle hamna på valbar plats i riksdagsvalet. I februari året därpå togs beslutet att han skulle toppa Sverigedemokraternas riksdagslistor i stället.

Reslow är alltså den hittills förste riksdagsledamoten som utan karenstid går direkt från Moderaterna till Sverigedemokraterna under en mandatperiod.

Det är en stor prestigeförlust för Anna Kinberg Batra och vars uppförsbacke snabbt blev ännu brantare.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

Publisert:

LÄS VIDARE