Mejla

Lena Mellin

Därför är det korkat att e-handla

Dåligt för stadsmiljön, klimatet och ens egen sinnesro

E-handel kan vara praktiskt. Men det kan också vara väldigt dumt, skriver Lena Mellin.
E-handel kan vara praktiskt. Men det kan också vara väldigt dumt, skriver Lena Mellin.

KOLUMNISTER

E-handel är väldigt behändigt. Men är det så bra?

Här är några argument för att det inte alltid är det bästa alternativet. Förutsättningen är att man likt de flesta människor i Sverige bor i ett storstadsområde med ett någorlunda rikt utbud av traditionella butiker.

Argumenten är utan rangordning.

  1. Stadskärnorna utarmas. Det började med att många affärskedjor flyttade ut till affärscentra i städernas periferi. Men e-handeln, påskyndad av coronakrisen, har lett till en ännu mer utbredd butiksdöd inne i städerna. Det hänger bruna papper i fönstren i många affärer runt om i landet. Kunderna har svikit, städernas centrum blir tråkigare, bitvis nästan livlösa.
  2. Massor av förpackningar. I en traditionell affär får man numer knappt ett papper runt de inköpta föremålen. Denna knapphet gäller inte e-handeln. Varan eller varorna är inkapslade i mängder av plast i olika former, ofta toppad av en rejäl låda, mycket större än som skulle behövas. E-handel leder alltså till fler förpackningar än den traditionella handeln och är därmed mindre klimatsmart.
  3. Fler transporter. I den traditionella handeln körs varorna från lager till butik.
    Det har stordriftsfördelar jämfört med att köra samma vara, eller varor, från ett lager till en distributionscentral som Postnord eller Schenker. Därifrån individualiseras transporten till ett utlämningsställe där kunden plockar upp varan. Det blir alltså fler transporter och det är, som vi vet, påfrestande för klimatet. Ja, det går i vissa fall att hämta det köpta godset även i vissa kedjors butiker. Men det är mer ovanligt.
  4. Fler felköp. När man inte kan hålla, känna eller värdera varan på andra sätt än genom att titta på en bild blir felköpen fler. De ska returneras, förpackningarna och transporterna ökar radikalt.
  5. Kunderna behandlas som smuts, inte som kungar. Flera e-handelsföretag, särskilt på tjänsteområdet, har inga kontaktuppgifter på sin hemsida annat än för beställningar. De ser på sina kunder som smuts verkar det som – men smuts som kan betala. Abonnemang ska vara så besvärliga att bryta att kunden ger upp i förväg. Kundservice är i många fall ett helt okänt begrepp.

 
E-handel kan vara praktiskt. Men det kan också vara väldigt dumt. Både för ens egen sinnesfrid, för folklivet i citykärnorna och för klimat och miljö.

Den som tycker att mina argument håller kan minimera e-handlandet. Och hoppas att staden snart inte bara erbjuder caféer utan också en och annan affär.
 

Fem saker att hålla koll på i veckan

Löfvens sommartal

Coronan hade inte lagt band på partiledarnas iver att hålla sommartal. Under söndagen är det dags för statsminister Stefan Löfven att hålla sitt. Jämfört med tidigare år är nyheterna två. Talet hålls på kursgården Bommersvik och​ sprids digitalt för att minska smittspridningen.

Nytt digitalt konvent

Demokraterna höll sitt konvent inför det amerikanska presidentvalet i veckan och nästa vecka är det dags för republikanerna som liksom demokraterna till övervägande del möts digitalt med utgångspunkt från North Carolina. Nerven kan gå lite förlorad utan fysiska möten.

Linde på nytt möte

Vid sitt förra sammanträde kunde EU:s utrikesministrar inte riktigt enas om sanktioner mot Belarus efter det misstänkta valfusket i senaste valet. Men vid ett nytt möte i veckan är det tänkt att åtgärderna ska finslipas. Vi får se hur det går Ann Linde&Co denna gång.

Val i Montenegro

Många val har skjutits upp på grund av coronapandemin men​ på söndag hålls det parlamentsval i Montenegro, en av de delar av det forna Jugoslavien som gör mest väsen av sig i​ storpolitiken. Valet lär dock inte påverka EU i någon högre grad, därtill är förbindelserna för lösa.

Wallenbergs dag

Raoul Wallenberg, som räddade tusentals judar från att hamna i koncentrationsläger​ under​ andra ​ ​världskriget​, var varken född, försvann​ eller förväntas ​ha dött den 27 augusti. Men sedan sju år tillbaka är det den dag då han hedras för sina insatser för att rädda människor från nazisterna.

 

Veckans citat

”Jag råder alla som är lite ledsna att kapa benen så kanske det går över”.

Ulf Linde, död 2013, alllkonstnär, om ett märkligt sätt att finna glädje


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

E-handel

Klimatförändringar

Lena Mellin