Från Stapelbäddsparken till OS

Stapelbäddsparken i Västra hamnen, där allt började.
Stapelbäddsparken i Västra hamnen, där allt började.

Han började med en billig bräda från Stadium – idag är han en av världens bästa skateboardåkare, Sveriges OS-hopp i Tokyo 2020 och har precis fått en egen skatepark uppkallad efter sig.

Aftonbladet har träffat Malmösonen och skateboardproffset Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg.

”Oski” är bara 23 år ung men har redan några av världens tyngsta titlar i sitt bagage. Han kan bland annat stoltsera med världsmästare i skateboard år 2017 och 2019 och årets europeiska skateboardåkare 2017 och 2018.

200 resdagar bara i år

Han är även den första skateboardåkaren någonsin som blivit nominerad på idrottsgalan 2017 (årets nykomling). I år är han nominerad till årets manliga idrottare på idrottsgalan 2020. Han är dessutom Sveriges medaljhopp i OS i Tokyo sommaren 2020 då skateboard för första gången finns med som sport i de olympiska spelen. 

Men med tunga titlar kommer både ansvar och hårt jobb. Bara under 2019 hade Oskar cirka 200 resdagar och färre lär det inte bli under det kommande året. 

Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg.
Oskar ”Oski” Rozenberg Hallberg.

Det har varit många tävlingar, bland annat OS-deltävlingar men framförallt lägger han mycket tid på att filma för videoprojekt och reklamfilmer. Oftast reser han i USA, Europa och Asien.

Stapelbäddsparken

Oskar lever ett liv han inte ens kunde drömma om när han som nioåring ställde sig på en bräda i Stapelbäddsparken i Malmö och testade att åka. 

– Efter min första dag på brädan kunde jag inte tänka på något annat. Jag var så ivrig och det enda jag kunde tänka på var att skejta. Jag var i Stapelbäddsparken nästan varje dag under fyra år. 

Därefter gick det rätt snabbt.

Han blev upptäckt av flera malmöskejtare, bland annat legenden Pontus Alv (ägare och grundare av skateboardmärket POLAR) som var en av de första att investera i honom. Även skateboardbutiken Streetlab i Malmö gick in med spons på brädor och kläder till den unga nya förmågan. 

– Jag älskar hela skateboardkulturen, det är mer än bara en sport, det är en egen värld som inte kan jämföras med något annat. Om man jämför med andra traditionella sporter så går dem till gymmet och sen kanske man går hem och äter, i skateboardvärlden funkar det inte alls så, man lever i den världen hela tiden. 

Skateboardgymnasiet

När Oskar som 15-åring skulle välja linje på gymnasiet blev det skateboardgymnasiet på Bryggeriet där han gick i tre år. Under den tiden blev resorna till olika tävlingar allt fler och han signade även med Nike när han bara var 16 år. 

Några år senare kunde han även börja titulera sig som proffs då han fick sin egna bräda med POLAR. 

– Jag tror att i många andra traditionella sporter så anses man som proffs när man får betalt. I skateboardvärlden blir man proffs när man får sitt namn på sin bräda.

Fick Nike att ändra

Något annat stort är att han fått sitt namn på sin sko när han var 20 år och förra helgen släpptes Oskar andra samarbete med ikoniska märket Nike. Denna gången var det två signaturskor och en linje med kläder som Oskar var med och designade och sedan satte sitt namn på. Det var även första gången i historien som Nike gått med på att ändra utseende på deras berömda ”swoosh” till Oskis idé med en haj. 

– Mode är ju en stor del av skateboardkulturen, så det var riktigt kul att jobba med kollektionen för Nike. Jag kan tänka jobba mer med design och liknande kreativa projekt i framtiden. 

Tokyo nästa

Det projekt som är närmst i framtiden är OS i Tokyo 2020 där Oskar är en av två skateboardåkare som är uttagen för den svenska truppen. Han är precis hemkommen från Olympic camp i Stockholm, en träff och för alla som ska till OS för att skapa Sverigekänsla.

– Det var verkligen en helt annan värld än den jag kommer från, men jag ser OS som en möjlighet att lära mig från deras sporter också såklart. Jag gillar att träffa nya människor. 

Varför tror du att det gått så bra för dig? På vilket sätt sticker du ut?

– I skateboardvärlden vill alla vara unika och sticka ut, det handlar väldigt mycket om vem som gör något på ett annat sätt. Jag gillar inte att prata om mig själv så men jag sticker väl först och främst ut för att jag är svensk, de flesta andra proffsen inom skateboard är från USA. Sen tror jag kanske att andra skulle säga att jag har ett bra flow när jag skejtar, och att jag har en bra improvisationsförmåga. 

Zlatan förebild

När det kommer till förebilder nämner Oskar att det finns väldigt många, men att det är speciellt en som alltid hängt med.

– Det finns många men Zlatan är en stor förebild .Han kommer ju från Malmö, är kaxig och han har alltid kört sin stil.

Han skulle kunna vara en skateboardkille helt klart. Har sin image och byggt sin karriär kring det. 

Och angående de senaste tidens skandaler kring Zlatan har Oski en annan tanke än många andra malmöbor.

”Vi borde vara stolta”

– Jag förstår att malmöbor och MFF-fans inte gillar hela den grejen. Men jag känner att det borde vara tvärtom. Vi borde vara stolta över att stockholmarna behöver en kille från Malmö som åker dit och hjälper dem. Sen tror jag inte detta är slutet, han har planerat något mer. 

– Han är ju fortfarande Malmö och representerar vår stad. Jag tycker det är fett.

Kärlek till Malmö

Oskars kärlek till just Malmö går det inte att ta miste på. Själv är han uppväxt vid St Knut och trots att det finns drömmar om att bo på olika platser runt om i världen, är Malmö alltid hans hem. 

– Det är så skönt att komma hem till Malmö när jag varit ute och rest. Här är lugnt och skönt och folk är inte så hetsiga som i andra städer.

Dessutom har Oskar precis fått en skatepark i Malmö uppkallad efter sig. Oski Park är ett projekt som Oskar själv varit delaktig i och är ett samarbete mellan Bryggeriets förening, Nike SB, Malmö stad och Folkets park.

Oski Park är öppet tre dagar i veckan fram tills april och är gratis för alla. 

Vad gör du om 10 år?
– 2030 hoppas jag att jag framförallt att jag fortfarande är frisk och åker bräda. Det finns mycket man kan hoppas på men att få göra vad man gillar är viktigt, mycket brukar lösa sig när man har den friheten.

Publisert: