Världen behöver fler 3D-klitorisar, inte färre

Pinsamt att gängkriminella förmodligen vet mer om kvinnokönet än jag själv

Den vänsterpartistiska EU-parlamentarikern Malin Björk chockade mig i veckan. Inte för svaren angående EU:s frikostiga traktamenten – ”Jag följer bara det regelverk som finns” har blivit standard i politikernas krishantering, det nya ”Vi ska ta ansvar”.

Nej, det var ju klitorisen. Som i form av runt 200 plastmodeller inköpts för så kallade kontorspengar och enligt Björk dekorerats med feministiska budskap. 

Hur många visste före denna vecka exakt hur den såg ut?

Forskarna hade inte koll förrän 1998.

Somliga verkar stolta över att fortfarande sväva i okunskap.

Jag var också en av dem som ömsom fnittrade och fnös över att EU-pengar gick till så kallade klittor, innan jag insåg att gängkriminella på svenska klass 2-anstalter förmodligen var mer bevandrade i kvinnokönets anatomi än jag själv. 

Sedan ett par år tillbaka används 3D-printade klitorisar som en del av sexualundervisningen inom kriminalvården, riktad till unga män på häkten och ungdomsanstalter. Enligt rfsu, som driver projektet, är det ofta personer som är misstänkta eller dömda för rån, misshandel och vapenbrott. ”Det var mycket enklare än vi trodde” säger rfsu:s Jonas Lemon, som berättar att de kriminella faktiskt visat stort intresse. 3D-klitorisen lär alltså unga män som lever med våld och machokultur att respektera kvinnors sexualitet - och i förlängningen sina egna och andras gränser, menar han. Till hösten kommer man även börja undervisa på kvinnoanstalter.

Man borde inte behöva vara inlåst för att ta del av dessa kunskaper.

I veckan visade mängder amerikanska politiker att de är i stort behov av basal klitoriskunskap. Republikanska senatorer, som stiftat stränga abortlagar i bland annat Alabama, har förvirrat babblat om att kvinnor kan få abortera foster tills ”alla kromosomer är på plats”. En förklarade att abort sker genom ett snitt i livmodern. En annan att man gör gynundersökningar genom att kvinnan sväljer en liten, liten kamera. 

Frågan är om inte även vi kvinnor behöver få lektioner om våra egna reproduktiva organ.

Idag tror ju många tjejer att måste göra "klitorislyft". Var tionde svensk kvinna under 30 kan tänka sig skönhetsingrepp i underlivet, eftersom de fått för sig att de ser defekta ut där nere.

Att Malin Björk strösslar 3D-klitorisar över Europa är som sagt det minsta vi ska uppröras över.

1 av 2

avNatalia Kazmierska

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

EU

Sexualitet