Andra vänder sig till Gud – vi ropar på staten
Staten har blivit en storfixare, en roll som kan bestå
I Sverige är vi vana vid att det mesta fungerar. När det inte gör det, som nu under coronakrisen, blir vi förvånade – och ropar på farbror staten.
Den kom på bred front, den här gången också. Det kan bli bestående.
Tecknen hade visat sig tidigare. I höstas tvingades flera regioner, bland annat Uppsala, Västmanland och Dalarna, ställa in operationer på grund av bristande leveranser av sjukvårdsmaterial från företaget Apotekstjänst. Det ingår i koncernen Bonver, grundat av Gerard och Cecilia Versteegh.
Ett knappt halvår senare blev krisen akut. Coronapandemin krävde en enorm mängd ansiktsmasker till vårdpersonalen och bristen i Sverige blev uppenbarr. Just in time-principen hade drabbat även sjukvårdsmaterial, inte bara insatsvaror i industrin.
Socialminister Lena Hallengren (S) höll en presskonferens när regeringen med gemensamma krafter lyckats få loss 10 000 ansiktsmasker, köpta och betalda av Sverige, som fastnat i Tyskland. EU:s största medlemsland hade infört exportförbud för den typen av material. En droppe i havet, men så kritiskt var läget.
På flera håll startades hemtillverkning av skyddsmasker och flinka sömmerskor tillverkade mönster som de delade med sig av.
Så kunde vi naturligtvis inte ha det. På en vital punkt, olika former av skyddsmasker som behövs i mängder under pandemin, fungerade inte samhället.
En del av lösningen blev ett samarbete mellan det statliga forskningsinstitutet Rise, Socialstyrelsen och börsnoterade hygienkoncernen Essity. Mäklare i uppgörelsen var näringsminister Ibrahim Baylan (S).
Plötsligt såg det ut som Sverige kunde bli självförsörjande på åtminstone en typ av masker. Staten hade trätt in när marknaden inte klarade uppgiften.
Det här är en ögonblicksbild, ett utsnitt av alla de räddningsaktioner som staten just nu ägnar sig åt. När de normala marknadslösningarna inte längre fungerar kliver regeringen in som en slags storfixare för allt från a-kassa, sjuklön, korttidsveckor till papperstidningar, företagskrediter och skatteuppskov.
Till hjälp har de hela den statliga administrationen och dess många myndigheter och företag.
Ett annat exempel är Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser som direktsänds i mängder av kanaler varje vardag klockan 14 då statsepidemiolog Anders Tegnell redogör för hälsoläget. Den publiken lovar jag att inget privat företag, hur trovärdigt det än är, kunnat samla.
Ser vi ett trendbrott, är den stora starka staten på väg tillbaka?
Jag tror att svaret är ja. I alla fall under de närmaste åren. De massiva insatser som regering, riksdag och statliga myndigheter gör just nu för att begränsa smittspridningen och lindra effekterna av den recession och utbredda arbetslöshet som följer i dess spår kommer inte att avslutas i brådrasket.
I många andra länder vänder sig människor till Gud när det krisar. I Sverige ropar vi på staten – som rycker ut på bred front.
Att den kommer att backa tillbaka till samma position som före coronakrisen förefaller inte sannolikt. Vi kan beskåda den starka statens, åtminstone tillfälliga, återkomst.
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.
LÄS MER OM CORONAPANDEMIN
- Inifrån vården: Sjuksköterskans dagbok
- Vanliga frågor & svar om coronautbrottet
- Efter 75 dagar i karantän får svenske Johan äntligen gå ut
- MELLIN: Coronakrisen är 60-plussarnas revansch
- Bjöd äldreboendet på balkongdans – fick slängkyssar tillbaka
- Coronaviruset: Här är de senaste siffrorna
- Senaste nytt om coronautbrottet
- Sjukvårdspersonalen stöttas med matlådor
- SAS-personal omskolas – för att jobba i vården
- Senaste nytt – nära dig: följ våra lokala liverapporteringar