Mejla

Peter Kadhammar

Myndighetens luddiga regler för krogarna skapar godtycke

KOLUMNISTER

Smittskyddet har stängt fem krogar i Stockholm. Det är dagens stora nyhet. Jag äter min yoghurt och dricker morgonté. Radion mal på.

Hur ska det gå för krögarna? Hur ska det gå för de öldrickande gästerna på Södermalm som plötsligt är husvilla? Kanske sitter de hemma och arbetar. På kvällen vill de ut och dricka ett välförtjänt glas. Bryta isoleringen.

Müslin är extra god denna morgon. Det beror på att jag är i början av paketet. Ju längre ner man kommer desto mjöligare blir den.

Jag bläddrar i morgontidningarna. Att umgås med andra befrämjar hälsan, skriver Svenska Dagbladet.

Södermalmsborna anländer till restaurangen. Den är stängd. Vi kan alla känna deras förvirring och frustration. Vart ska de gå? Tillbaka till isoleringen? Men ölen då?

Fem krogar har stängt.

Fem restauranger i Stockholm stängdes efter helgens inspektioner. Restaurangerna har inte följt Folkhälsomyndighetens riktlinjer om servering under den pågående coronapandemien. Carmen på Södermalm i Stockholm är en av dem.

Foto: ANDREAS BARDELL

 

Utanför våra gränser har hela världen stängt. Det är utlänningarnas modell. Peka med hela handen. Utegångsförbud. Dagens Nyheter rapporterar att en kvinna i Köpenhamn ska betala motsvarande 3 600 kronor i böter för att hon satte sig på en parkbänk. Hon bröt mot uppehållsförbudet. I kampen mot coronan får medborgarna inte vara stilla annat än i det egna hemmet.

I Sverige uppmanar Folkhälsomyndigheten invånarna att gå ut. Sitta på parkbänkar. Promenera. Frisk luft är nyttig.

Sverige är ett excentriskt land. Vi är tillbakalutade. Jag skrev om det för några veckor sedan. En ledarskribent gick till attack och sa att min text var illa dold chauvinism.

Så kan man också se på saken.

Allt rymmer sin motsats. Jag gläds åt det nyöppnade müslipaketet. Å andra sidan saknar jag barnen som bara åt det godaste och lämnade mjölet till mig.

Brittiska excentriker är charmerande men kan vara irriterande eftersom inget blir på allvar.

 

Den svenska lojheten är charmig och förmodligen klok. Den är också gåtfull. Den svenska moderniteten är en helig skrift, svår att tolka som heliga skrifter alltid är. En krögare ska förhålla sig till Folkhälsomyndighetens föreskrifter. Myndighetens föreskrift 2020:9 för att förhindra smitta av covid-19 på restauranger, kaféer med mera meddelar att innehavaren ska:

säkerställa att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dessa lokaler.

Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Myndigheterna lämpar över ansvaret på medborgare och näringsidkare. Var och en är sin egen skriftlärde och lagkloke: tolka texten själva.

Statsminister Stefan Löfven kallar det folkvett.

Man kan också kalla det godtycke.

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten.

Foto: MARCUS ERICSSON

 

Restaurang Sturehof på Stureplan har placerat borden långt ifrån varandra på torget. Hatten av för den ansvarstagande krögaren. Men man behöver inte gå många meter till för att möta etablissemang där trängseln ser ut som före farsoten.

Vad betyder ”långa köer”? Vad betyder ”hålla avstånd mellan varandra”?

Orden blir så allmänna att de förlorar sin mening. De kan betyda allt och inget. Låt oss prata om saken. Det är en svensk specialitet. Förhandlingar. Sammanträden. Men ibland behövs inte bara tydlighet utan övertydlighet. Ibland ska det inte finnas utrymme för missförstånd. Därför är det militära språket så styltigt och fyrkantigt.

Det ska vara styltigt och fyrkantigt. Även den dummaste av soldaterna ska förstå vad som gäller.

I USA och Frankrike talar man om pandemin som ett krig. Det är meningslösa överord.

I Sverige använder vi underord. Det vore lättare för alla om Folkhälsomyndigheten sa till krögarna: det ska vara 2,5 meter mellan borden.

Sådana regler är svartvita. Inspektörerna kan utrusta sig med måttband. Det finns inget att diskutera. Men det vore ett brott mot den svenska modellen.

Radion mal på. En krögare uttalar sig. Han är chockad. Han vill ha instruktioner om hur han ska möblera.

Sverige är fullt av liv medan åldringarna dör. Resten av världen befinner sig i frusen tid. Inkapslade kontinenter väntar på att isen ska släppa.

 

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskarna är minst lika coola som britterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Sverige

Stockholm

Stureplan

Folkhälsomyndigheten

Södermalm

Smittskydd Stockholm