Mejla

Wolfgang Hansson

Dubbla avhopp ger Biden ny livlina

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Supertisdagen kan avgöra vem som blir demokraternas presidentkandidat.

Bernie Sanders ser ut att rycka ifrån och skapa ett försprång som inte går att hämta in.

Men Pete Buttigiegs och Amy Klobuchars strategiska avhopp ger Joe Biden en ny livlina.

Sent om sider har den moderata falangen inom det demokratiska partiet insett att de kan få dras med en vänsterradikal socialist som utmanare till Donald Trump.

Det skrämmer dem eftersom mittenfalangen anser att senatorn från Vermont är chanslös mot Donald Trump.

Supertisdagen är sista chansen för dem att stoppa Sanders momentum. Då röstar 14 delstater samtidigt, därav några av de mest folkrika som Texas och Kalifornien. En tredjedel av det totala antalet delegatröster till partikonventet i sommar delas ut.

Kampen går ut på att vinna så många delegater som möjligt sammanlagt för att därmed säkra nomineringen.

Bernie Sanders.

I opinionsmätningarna ser det ut som Bernie Sanders leder klart i ett antal av delstaterna, inte minst i Kalifornien som ensamt delar ut över 400 delegatröster.
Gör han så bra ifrån sig som mätningarna indikerar kan Sanders samla ihop så många röster att det blir svårt eller till och med omöjligt för någon annan att komma ikapp.

Men plötsligt finns det en helt ny faktor som kan kullkasta alla förutsägelser.
Inom loppet av några dagar har två av de demokratiska kandidaterna hoppat av, Pete Buttigieg och Amy Klobuchar.

Inte nog med det. Båda har dessutom ställt sig bakom Joe Bidens kandidatur.

Detta kommer ovanpå Bidens starka comeback förra veckan i South Carolina som uppenbarligen gett honom ny vind i seglen. Dagen efter drog han in 50 miljoner kronor till sin kampanj.

Ny faktor

Detta efter att hans kandidatur efter de tre första primärvalen mer eller mindre dödförklarats.

Fram till nu har rösterna splittrats på alldeles för många kandidater. Med Buttigieg försvinner ett av de största hoten mot Biden. De två har slagits om samma väljargrupper. Detsamma gäller för Amy Klobuchar.

Samtidigt har miljardären Tom Steyer kastat in handduken.

Pete Buttigiegs och Amy Klobuchars strategiska avhopp ger Joe Biden (bilden) en ny livlina.

Totalt sett ökar det Bidens chanser att efter Supertisdagen bli den klara tvåan i racet. Inte minst som det i ett antal av delstaterna är många afroamerikaner som går till valurnorna. I den gruppen har Biden visat att han är stark.

Men en annan ny ingrediens pekar i motsatt riktning. Miljardären Michael Bloomberg hoppade över primärvalen i de fyra första delstaterna för att istället satsa stort på Supertisdagen. I några av delstaterna ligger han på tvåsiffrigt i mätningarna.

Stor osäkerhet råder dock kring Bloombergs verkliga dragningskraft.
Han håller inte en valrörelse i traditionell mening där han likt de övriga kandidaterna möter väljarna. I stället satsar han på att lägga en bombmatta av tv-reklam över hela USA. Reklam där han försöker framställa sig som någon slags arvtagare till Barack Obama.

Försöker köpa nomineringen

Frågan är hur många som verkligen kommer att rösta på honom när de står i vallokalen. Bloomberg var till nyligen republikan och han stödde George W Bush återval 2004.

Det är också tydligt för alla att han försöker köpa nomineringen. Han har redan spenderat mer på tv-reklam än Hillary Clinton gjorde under hela sin presidentvalskampanj 2016. Vill demokraterna verkligen se en miljardär från New York utmanas av en ännu rikare miljardär från New York?

Miljardären Michael Bloomberg hoppade över primärvalen i de fyra första delstaterna för att istället satsa stort på Supertisdagen.

Med vad vi vet i dag känns Bloombergs tajming lite som en elefant i en porslinsbutik. Särskilt som hans motiv för att väldigt sent kasta sig in i valrörelsen var att Joe Biden såg alltför svag ut. Nu ser det istället ut som Bloomberg kan vara den som ställer till det för Biden och hjälper till att ge Sanders ett ännu större försprång.

Trycket kommer att öka på miljardären att hoppa av om han inte gör väldigt bra ifrån sig i en majoritet av de 14 delstaterna.

Bernie Sanders har ett liknande problem i Elizabeth Warren. De två företräder båda vänsterflygeln inom partiet. Hon ser i dagsläget ut att vara chanslös men ändå så populär att hon fortsätter att plocka rejält med röster från Sanders.

Demokraterna tjänar på om nomineringsprocessen snabbt blir en kraftigt nedbantad kamp mellan de två falangerna som finns i partiet.

En kamp mellan Bernie Sanders vänster och Joe Bidens mittfåra.

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Presidentvalet i USA 2020

Amerikansk politik

Bernie Sanders

Pete Buttigieg

Joe Biden

Amy Klobuchar

Donald Trump