Mejla

Lena Mellin

Framgångarna har stigit Busch Thor åt huvudet

Snacket om lydparti är i bästa fall naivt – i sämsta fall farligt

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Det bästa man kan säga om Ebba Busch Thors infantila inlägg på Facebook är att hon inte kan ha tänkt många sekunder innan det skrevs.

Det näst bästa är att hon drabbats av hybris.

Det sämsta är att hon inte fattar vad demokrati är.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor publicerade ett inlägg på Facebook där hon uttryckte sitt starka missnöje med Centerns beslut att inte rösta bort Annika Strandhäll (S) som socialförsäkringsminister.

Centern hade nu äntligen visat sitt rätta ansikte, menade KD-ledaren. Det är ett lydparti till Socialdemokraterna.

Om man är vänligt lagd kan man kalla inlägget för infantilt. Är man däremot mer allvarligt sinnad måste det benämnas som farligt, antidemokratiskt.

Alla ska, i Ebba Busch Thors värld, tycka som hon och hennes parti. Annars är man ett lydparti.

I konsekvensens namn bör då alla som hamnar på samma linje som Kristdemokraterna också vara lydpartier. Har Ebba Busch Thor tänkt på det?

Under en period i Kinas historia fick kommunistpartiets ordförande Mao för sig att hundra blommor skulle blomma. Under ett par år under mitten av 1950-talet fick medborgarna säga vad de ville om regimen.

Ett decennium senare kom motreaktionen, kulturrevolutionen. De som inte tyckte som partiet var revisionister och skickades ut på landsbygden för att svälta och lära sig veta hut, det vill säga tycka som partiet.

Vilken av de här epokerna gillar Ebba Busch Thor mest, gissa den som törs.

Jag kan meddela Ebba Busch Thor att det i en demokrati står var och en fritt att tycka att Annika Strandhäll gjorde fel när hon sparkade Försäkringskassans dåvarande generaldirektör för ett år sedan. Och att hon därmed bör skiljas från sitt uppdrag.

Men det är också helt fritt att ha en annan åsikt. Som Centern alltså har.

Det gick bra för Kristdemokraterna i riksdagsvalet i höstas. Det har fortsatt i opinionsmätningarna och fick sin uppföljare i högre stöd även i valet till EU-parlamentet i söndags.

Framgångarna har uppenbarligen stigit Ebba Busch Thor åt huvudet. Hon har fått hybris. Kopplat på autopiloten och slutat tänka.

Det är inte bara sorgligt. När en partiledare, visserligen för ett parti utan inflytande i rikspolitiken, ifrågasätter demokratins grunder, fri åsiktsbildning, är det obehagligt.

Bild från Kristdemokraternas EU-valvaka i söndags.

Ebba Busch Thor, och nyblivna ledamoten av EU-parlamentet Sara Skyttedal, missar inte ett enda tillfälle att påpeka att Centern valde Stefan Löfven (S) framför Ulf Kristersson (M) som statsminister.

Ja, så var det. Och KD valde samarbete med SD framför Löfven. Partierna hade samma verklighet att ta ställning till. De valde olika alternativ. Så är det i demokratiska stater.

KD:s ideliga hackande på särskilt Centern gör det omöjligt att se hur Alliansen skulle kunna återuppstå efter nästa val. Det kommer inte att ske så länge Ebba Busch Thor och Annie Lööf, som försöker hålla igen på den offentliga kritiken av KD, sitter kvar som partiledare.

Alliansen var de borgerliga partiernas hittills mest framgångsrika projekt. Men nu hackar de sönder det bit för bit. Obegripligt, om man inte har något annat i kikaren.

Det kan Ebba Busch Thor ha. Den nya höger, som hon säger inte finns, inbegriper KD, SD och M. Där tycks Busch Thor se framtiden.

Stefan Löfven har också kommenterat Strandhällaffären på Facebook. Han har obegripligt nog gjort det till en könsfråga. Riksdagens förtroende för Strandhäll prövas för att hon är kvinna.

Vilket larv. Omröstningen i riksdagen om hennes framtid beror på beslut hon fattat. Inte på grund av hennes kön.

Men Löfvens inlägg är åtminstone bara taffligt och dumt. Ebba Busch Thors är direkt farligt i sin auktoritära approach. Alla ska hålla med henne, annars ska de straffas.

I den fria världen behöver man gudskelov inte vara överens. Notera det och sätt upp på väggen, Ebba Busch Thor.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Centerpartiet räddar Strandhäll

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Annie Lööf

Centerpartiet

Lena Mellin