Mejla

Wolfgang Hansson

Mycket som oroar med Boris Johnson

Boris Johnson är inte vad världen behöver

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Normalt skulle jag inte döma ut någon innan denne hunnit visa vad han går för.

Men i fallet Boris Johnson finns det mycket som oroar.

Världen behöver inte ännu en pajasledare med mikroskopiska chanser att lösa brexit och stor risk att bli Trumps lakej.

Johnson är ingen kopia av den amerikanske presidenten men, vid sidan av Italiens Matteo Salvini, så nära Trump det går att komma i Europa.

Precis som Trump är Johnson en väldigt god underhållare och en slipad politiker.

Men han visade redan direkt efter folkomröstningen om brexit att han inte är en ledare att hålla i handen när det blåser upp till storm.

Han vann striden om brexit men i stället för att visa vägen framåt var han som bortblåst under lång tid efter omröstningen. Han var under valrörelsen duktig på att överdriva fördelarna med ett utträde men hade helt enkelt ingen plan för hur brexit skulle genomföras.

Han verkade mest chockad över att det blev ett ja till utträde.

Som borgmästare i London grundlade Boris Johnson sin popularitet. Men att vara premiärminister i en svår tid som denna är en helt annan sak.

Ingen problemlösare

Boris Johnson är en underhållande politiker som strör drastiska formuleringar omkring sig men han är ingen problemlösare.

Efter år i långbänk är det lätt att förstå att många otåliga i det konservativa partiets medlemskader smittas av Johnsons positiva inställning till genomförande brexit.

– Let´s get it done, säger Boris och riktigt sjuder av energi.
Men lika lite som sin företrädare kan han svara på frågan; hur? Och EU fortsätter att vägra omförhandla avtalet.

Det räcker inte med smittande entusiasm för att lösa upp brexitknutarna. Det krävs en förmåga att med knivskarp analys hitta de små viktiga detaljerna som kan leda till en kompromiss i exempelvis frågan om Nordirlands gräns.

Kommentatorn Simon Jenkins skriver i The Guardian att Johnsons chanser att lösa brexit är lika stora som hans chanser att åka till månen. Det säger en del om den nye premiärministerns utmaning.

Johnson tillträder dessutom i en orolig tid där Storbritannien befinner sig i en eskalerande konflikt med Iran, som USA i grunden bär ansvaret för.

Trampade i klaveret

När kontroversielle Johnson var utrikesminister under Theresa May trampade han flera gånger i klaveret, inte minst när det gällde Iran. Nu ska han ägna sig åt en svår diplomatisk balansgång där han ska få Iran att släppa en brittisk oljetanker utan att starta ett krig på vägen. Det känns inte helt tryggt att ha Boris Johnson i den delikata rollen.

Risken finns också att Johnson i sin frustration över att EU inte gör som han vill och godkänner ett mer förmånligt brexitavtal, i stället försöker knyta närmare band med USA och Donald Trump. Den amerikanske presidenten har gång på gång strött lovord över Boris.

De två har definitivt bättre förutsättningar att komma överens än Theresa May och Trump.

Även om också Johnson är en slug herre så är det givet vem som är starkast i en sådan relation. Precis som Labours Tony Blair inför Irakkriget löper Johnson risken att bli USA:s knähund. Viket inte är bra för övriga Europa.

Ny Churchill

Johnson har lovat att lämna EU den 31 oktober även om det blir utan ett avtal. Något som redan lett till motsättningar inom hans eget konservativa parti innan han ens flyttat in i nr 10 Downing Street. Ett antal tunga ministrar, däribland finansministern, har meddelat att de avgår efter att Boris blivit ny partiledare och premiärminister.

Många inom regeringspartiet vill helt enkelt inte medverka till en avtalslös brexit med alla skador för ekonomin som det innebär.
Inte heller i det brittiska parlamentet finns det någon majoritet för att krascha ut ur EU.

Boris Johnson har nått sitt mål. Han har alltid velat bli premiärminister men mer av fåfänga än för att han är bäst lämpad. Han drömmer om att bli en ny Churchill.

Än så länge är han en premiärminister vald av två tredjedelar av partiets 160 000 medlemmar men inte av det brittiska folket.

Han kommer att göra allt för att undvika ett nyval och risken för att tvingas flytta ut ur Nr 10 på rekordtid.

PODD Så ska Boris Johnson lyckas med Brexit

Nyhetspodden Aftonbladet Daily diskuterar Boris Johnson – Storbritanniens nya premiärminister efter att Theresa May kastat in handduken. Hur lyckades den omskrivne politikern bli landets ledare och hur ska han lyckas med det som Theresa May misslyckades med – att leda landet ut ur EU.
   Detta och mycket mer hör du om i Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Johnson ska vara rädd för väljarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Brexit – Storbritannien lämnar EU

Boris Johnson

Brexit

Theresa May

EU

Donald Trump