Försvarsministern kan röstas bort redan nästa vecka

Mycket talar för att misstroendeförklaringen mot försvarsminister Peter Hultqvist fullföljs.

I så fall röstas han ut ur regeringen, troligen redan nästa vecka.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Försvarsminister Peter Hultqvist.

Under onsdagen kommer Sverigedemokraterna begära en misstroendeomröstning om statsminister Stefan Löfven (S). Anledningen är att han inte sparkat Peter Hultqvist (S) som försvarsminister.

Men Löfven kommer inte att röstas bort som statsminister, regeringen kommer att sitta kvar. Förklaringen är att kravet inte stöds av något annat parti utom möjligen Moderaterna. Enligt partiets gruppledare Jessica Polfjärd är det inte uteslutet att de kan komma att stöda kravet.

Den stora rysaren gäller i stället framtiden för försvarsminister Peter Hultqvist. Även han var informerad om säkerhetshaveriet på Transportstyrelsen utan att informera statsministern.

Under tisdagen svarade regeringen på ett batteri av frågor från Konstitutionsutskottet, KU. I svaren framgår det att Hultqvist inte gjorde det för att han trodde att Stefan Löfven redan var underrättad om lagbrotten.

"Med den kännedom som försvarsministern har om rutiner för informationsutgivning i regeringskansliet i frågor av detta slag utgick han från att informationen fanns på statsrådsberedningen."

Hultqvist själv informerades i mars 2016, Löfven först i januari i år.

Aftonbladet har talat med ett flertal personer inom Alliansen. Alla utgår från att den misstroendeförklaring som de hotade med i somras kommer att genomföras.

Då sade de att de ville ha en misstroendeomröstning men gläntade på dörren för att de skulle kunna ändra sig om något nytt framkom som talade till försvarsministerns fördel. Regeringens KU-svar tyder snarare på motsatsen.

Eftersom även Sverigedemokraterna tycker att Hultqvist har misskött sig grovt skulle det betyda att Peter Hultqvist röstas ut ur regeringen efter tre år som försvarsminister - om han inte väljer att lämna regeringen innan dess.

Det gjorde hans tidigare kolleger Anders Ygeman, i dag Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och Anna Johansson, i dag riksdagsledamot i juli. De förekom den förnedrande omröstningen genom att lämna regeringen.

Det har aldrig tidigare hänt att riksdagen röstat ut ministrar ur regeringen. Alla som ställts inför det har valt att självmant lämna före voteringen i kammaren. Det gäller inte bara Ygeman och Johansson utan också exempelvis dåvarande justitieministern Anna-Greta Leijon (S) efter den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

I somras gjorde Stefan Löfven sig av med två av de tre statsråd som den samlade oppositionen tappat förtroende för sedan skandalen på Transportstyrelsen började rullas upp. Men han har envist hållit fast vid Peter Hultqvist, möjligen på grund av hans popularitet både internt och utanför Socialdemokraterna.

Men nu kan han alltså tvingas att se sig om efter en ny försvarsminister, trots att det bara återstår ett år kvar till valet. Åsa Lindestam (S), vice ordförande i försvarsutskottet, har kanske inte gjort sig känd som ett ministerämne.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

avLena Mellin