Mejla

Patrik Lundberg

IS-terror och döden väntar den utvisade

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Hoppet är det näst sista som överger människan, därefter är det regeringen.

Sedan förra året har Sverige skickat fler än 1 000 asylsökande till Afghanistan. Och migrationsminister Morgan Johansson (S) har inga planer på att stoppa utvisningarna.

Så vad väntar för den som blir utvisad? I fredags publicerade Migrationsverkets opartiska expertorgan, Lifos, en ny lägesanalys från Afghanistan. Det är en rapport som inte på något vis gör politiska eller rättsliga ställningstaganden, utan består av faktaunderlag för framtida asylbeslut.

Rapporten konstaterar att säkerhetsläget har försämrats. Ett stort antal väpnade sammandrabbningar har trappat upp konflikten i landet. Under förra året dödades eller skadades sammanlagt 11 418 civila.

Den väpnade oppositionen har talibanrörelsen i spetsen. Terrorgruppen IS har å sin sida försvagats en aning, men har ändå genomfört en rad större attentat. Rapporten flaggar också för att IS-terrorister från Syrien och Irak kan vara på väg att ansluta.

För bara drygt två veckor sedan skedde det dödligaste terrorattentatet i Kabul sedan år 2001. Över 150 människor dödades och runt 400 skadades, samtliga offer var afghaner. Ingen grupp har tagit på sig dådet, men myndigheterna pekar ut talibanrörelsen.

Detta fick Tyskland att tillfälligt stoppa utvisningar till landet, men Sverige gjorde en annan bedömning.
Dagarna senare sprängdes bomber vid ett antal begravningar. Minst 20 människor miste livet och minst 35 skadades.

De människor som utvisas från Sverige tillhör i hög grad minoritetsgruppen hazarer. Flera av dem har inte ens vuxit upp i Afghanistan, utan har levt som papperslösa i Iran. Då hazarerna oftast är shiamuslimer är de en måltavla både för terrorgruppen IS och för talibanrörelsen.

Sammanfattningsvis förutspår Lifos att läget i Afghanistan successivt kommer att försämras.
Antalet civila offer kan i år nå rekordsiffror. ”Eller i vart fall kvarstanna på samma nivåer som tidigare”, vilket förra året alltså var 11 418 till antalet.

Detta är alltså inte åsikter. Det är fakta. Det är också detta:

Sverige utvisar människor dit.

Av: 

Patrik Lundberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik

Afghanistan

Regeringen

Patrik Lundberg

IS/Daesh (Islamiska staten)