Medan alla kliar sig i huvudet fortsätter människor att dö

KOLUMNISTER

BRYSSEL. Hittills i år har 2 000 flyktingar dött eller försvunnit på vägen mot EU.
Trots det lyckades Stefan Löfven och hans kolleger inte komma överens om nya åtgärder för att stoppa döden i Medelhavet.

Foto: VALDEMAR LINDEKRANTZ/KUSTBEVAKNINGEN 
Svenska kustbevakningen är på väg till Italien med 650 migranter ombord efter en omfattande räddningsinsats i Medelhavet.

Den humanitära katastrof som flyktingsströmmen över Medelhavet utgör är inte över.
Hittills i år har det kommit omkring 85 000 flyktingar. Drygt 2 000 av dem har dött eller försvunnit i Medelhavet.
Under hela förra året kom nära 388 000 personer. Av dem dog eller försvann 5 090 personer. Siffrorna kommer från FN-organet IMO.
Bara under förra veckan kom 6 928 flyktingar till EU. Alla utom 400 kom över Medelhavet till Italien.

På EU-toppmötet, som avslutades vid 15-tiden på midsommarafton, misslyckades Stefan Löfven och hans kolleger i de 27 övriga medlemsländerna med att komma överens om kvoter för att fördela flyktingar mellan medlemsländerna. Men man misslyckades också med att komma överens om nya sätt att stoppa flyktingströmmen från Afrika, främst från länder söder om Libyen.

Resorna har blivit farligare och farligare, bland annat genom EU:s beslut att förstöra flyktingsmugglarnas båtar. Det gör att de köper billigare och mindre båtar, vilket gör resan ännu mer riskabel.
– Vi ska bekämpa människosmugglingen men också informera migranterna om riskerna med resan. Alltför många ger sig av utan att ha en aning om vad de kommer att mötas av, säger statsminister Stefan Löfven.
Men några nya åtgärder att sätta in mot de skrupelfria smugglarna hade inte regeringscheferna. De kom bara överens om att ta upp frågan på nytt.

Det EU redan gör är att stödja ett flertal länder söder om Libyen ekonomiskt. De informerar också om hur riskfylld resan är för flyktingarna, att livet inte alltid är lätt ens i EU och försöker stötta det sönderfallande Libyen. Dessutom utbildar de den libyska kustbevakningen bland annat i hur man jobbar med att rädda människor som håller på att drunkna.
Men enligt ledaren för Libyens enhetsregering Fayez Sarraj räcker inte det. Vid ett besök i Vatikanen tidigare i veckan sade han att flyktingströmmen ökar. Och han poängterade att hans land har en 400 lång mil lång gräns i söder och att de inte klarar av att bevaka den själva.
Medan alla kliar sig i huvudet forsätter tusentals människor att dö under flykten till EU.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ARTIKELN HANDLAR OM