Mejla

Wolfgang Hansson

Oppositionsledaren har klätt av Putin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Trots att Aleksej Navalnyj borde varit död och nu sitter fängslad har han klätt av Vladimir Putin på ett sätt som ingen lyckats med de senaste 20 åren.

Uppgifterna om Putins palats har fått många ryssar att tappa respekten för den ryske presidenten.

Om inte han lyckas få stopp på demonstrationerna kan Putins tid som ledare snart vara över.

Myndigheternas försök att förhindra protesterna visar hur oroad Rysslands ledare är. Tunnelbanestationer stängs, citykärnor spärras av. Massgripanden genomförs i ett försök att skrämma människor att stanna hemma.

Protesterna är förbjudna vilket gör att de som ändå går ut på gatan vet att de tar en stor risk. Ändå demonstrerade ryssar i över 50 städer över hela det gigantiska landet.

Det är länge sedan protester av den omfattningen sågs och regimen slog till så hårt. Avgörande blir hur länge folk orkar protestera.

Protester i St. Petersburg under söndagen.

Ett av de största misstag Vladimir Putin begått under sina två decennier vid makten var när han lät gripa Aleksej Navalnyj när denne återvände till Ryssland för två veckor sedan.
Navalnyjs återkomst efter att han blivit utsatt för ett mordförsök från Kreml med nervgiftet Novitjok var en enorm utmaning mot den ryske presidenten.

Oppositionsledaren visade prov på ett extremt mod kombinerat med en portion dumdristighet när han återvände till lejonets kula.

Men Navalnyj visste att hans enda chans att rubba Putin var att återvända och utmana makten. Oavsett konsekvenserna. I exil hade han blivit marginaliserad.

I bakfickan hade han avslöjandet om Putins palats vid Svarta havet. Ett bygge så överdådigt att det går utanpå det mesta som världens värsta diktatorer och kleptokrater brukar uppföra.

Navalnyjs video har visats på Youtube över hundra miljoner gånger. Jag föreställer mig att de flesta som sett den är ryssar. Ryssar som nu förfäras över hur deras ledare använder makten för att berika sig själv på ett sanslöst sätt.

Vladimir Putin.

Putins förklaring

Putin har förstått sprängkraften i uppgifterna och för ovanlighetens skull kommenterat anklagelserna med att han inte alls äger palatset. Dagen före protesterna kom hans gamle judopartner till hans undsättning och bedyrade att det är han som äger palatset. Utan att presentera några bevis.

Jag tror väldigt många ryssar ser igenom de här dimridåerna. Uppgifterna om att deras president sett till att bli sanslöst rikt under sina dryga 20 år vid makten är inte nya. I låtsasdemokratin Ryssland har makten korrumperat honom precis som mängder av andra ledare i kretsen av Kreml. De har plundrat staten, de ryska medborgarna, för egen vinning.

Putin har länge verkat oövervinnerlig.

Ryssarna har sett honom som den starka ledare de tycker Ryssland behöver. Putin har levererat ökad levnadsstandard och återupprättat det nationella stoltheten. Även om valen inte varit demokratiska i västerländsk mening så har en majoritet säkert röstat på Putin. I brist på verkliga alternativ.

I förra presidentvalet förbjöds Navalnyj att ställa upp.

Aleksej Navalnyj har länge varit en nagel i ögat på de ryska makthavarna. Han har avslöjat korruption och maktmissbruk. Han har skaffat sig en stor anhängarskara bland Rysslands unga som vill se en förändring. Men utanför storstäderna har han varit okänd eller betraktad som en bråkmakare.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Putins nästa steg

Det har Vladimir Putin lyckats ändra på. Genom att första låta försöka mörda Navalnyj (Novitjok är inget någon utanför Kremls, FSB och den militära underrättelsetjänstens krets kan lägga sina vantar på) och sedan gripa honom när han har modet att återvända har Putin upphöjt Navalnyj till ledande oppositionell. En status som 44-åringen tidigare inte lyckades nå för egen maskin.

Nu måste Putin bestämma sig för nästa steg.

Ska han låta Navalnyj dö i fängelse och inför hela världen och de ryska folket peka ut sig själv som en mördare?

Ska han låta döma Navalnyj till ett långt fängelsestraff på uppdiktade anklagelser och därmed visa upp för världen och alla ryssar att snacket om demokrati bara är en tunn fernissa?

Eller ska han våga släppa Navalnyj och låta sig utmanas i nästa val 2024?

Vi vet inte vilken Putins plan är. Han har gett sig själv möjligheten att sitta kvar till 2036 men det är oklart om han vill utnyttja den. Vad Putin gör med Navalnyj kommer att bestämma vilka möjligheter han har att sitta kvar som Ryssland ledare.

Det är inte så att regimen skakas av att ett antal tiotusen eller hundratusen ryssar går ut och demonstrerar. Snarare handlar det om att respekten för Putin långsamt håller på att undergrävas hos det ryska folket. Lyckas han inte få den tillbaka är han körd som ledare.

PODD Navalnyj och protesterna mot Putin

Aftonbladet Daily med Maria Georgieva, journalist och Ryssland-korrespondent.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Stora protester och många gripna i ryska protester

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysk politik

Aleksej Navalnyj

Vladimir Putin

Kreml

FSB

Korruption

Demokrati