Mejla

Lena Mellin

Löfven hade chansen – men tog den inte

Man förstod att det var viktigt – men inte vad eller varför

KOLUMNISTER

​Jag tror att jag förstod vad Stefan Löfven ville ha sagt.

Men hans konturlösa och oprecisa framträdande gjorde att budskapet​ inte gick fram.

​Regeringskansliet hade trummat ihop sin coronaelit. Statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Spänningen var på topp. Vad kunde denna trio ha att komma med en torsdag som denna? Munskydd, fler på fotbollsläktaren, familjekarantän, gissningarna var många.

Men förväntningarna infriades inte. Beskeden var nämligen mycket , mycket vaga.

Jag tror att jag förstår vad Stefan Löfven ville ha sagt. Nämligen håll i och håll ut – annars slår vi till med nya restriktioner.

Men det han sade i verkligheten var att vi ska jobba hemma, inte utnyttja kollektivtrafiken i onödan, tvätta händerna ofta och ordentligt och att regeringen inte, observera inte, hade fattat något beslut under dagen om att utöka antalet tillåtna personer i folksamlingar.​

Johan Carlson fick inte ens tillfälle att berätta varför det är så viktigt att fortsätta tvätta händerna, eller sprita dem, trots att Lena Hallengren bad honom göra det.

Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

En illa förberedd och illa regisserad presskonferens? Inte vet jag. Jag vet bara att resultatet blev pannkaka.

Stefan Löfven hade ett gyllene tillfälle att hålla ett kort, kraftfullt tal till medborgarna där man med Boris Johnson-eftertryck slog fast att faran kan bli akut igen vilken sekund som helst.

Därför gäller det att härda ut, jobba hemma, undvika kollektivtrafik, tvätta händerna, stanna hemma om man är det minsta sjuk och så vidare.

Men han tog inte tillfället. Det var ett blekt och vagt framträdande under en blek och vag presskonferens.

Varför hölls den egentligen? Inget hade egentligen hänt, ingen hade något särskilt att säga.

Men jag tror alltså att jag fattade galoppen ändå. Det som gäller nu är att vi måste ta oss i kragen. Bete oss som folk, inte ha trånga hemmafester (är inte alla hemmafester trånga, om man inte är slottsägare?) och inte uppträda som om faran är över. Smittspridningen ökar redan. Den kan öka ännu snabbare. Då blir det nya restriktioner – sanna mina ord. Även om det som tycks ligga närmast är regionala och lokala inskränkningar. Inte nationella.

Det kunde Stefan Löfven ha sagt, med eftertryck och emfas, Men det gjorde han inte.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Stefan Löfven

Lena Hallengren

Johan Carlson

Coronaviruset

Lena Mellin