Peter Kadhammar

En revolutionär höjer näven innan han ska stoppa demokratin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Josh Hawley höjer en knuten näve
Josh Hawley höjer en knuten näve

En ledamot i USA:s senat är på väg in i kammaren för att försöka upphäva den författning och demokrati som han svurit att försvara.

På väg in höjer han en knuten näven mot folkmassan som samlats utanför kongressen, USA:s motsvarighet till vår riksdag.

Den knutna näven är en revolutionär symbol. En symbol för uppror, kamp.

Mannen som hälsar folkmassan imiterar sin ledare Donald Trumps fysiska och verbala retorik. Knuten näve. Påståendet att valet är stulet. Påståendet att Donald Trump vann och att alla som säger annorlunda – valförrättare över hela nationen, USA:s nyss avgångne justitieminister, valmaskineriets övervakare och beskyddare i Departementet för Hemlandets säkerhet – är deltagare i en konspiration.

Mannen med den knutna näven är på väg in för att stoppa demokratin.

I fyra år har världen skrattat åt och förfärats av Donald Trump. Hans egoism, narcissism, lögner, korruption, råhet, misogyni, rasism och mentala instabilitet.

Så ser vi gärna populisten – folkförföraren. En man eller kvinna offer för sin egen förvridna världsbild.

Men mannen som hälsar folkmassan med knuten näve vet precis vad han gör. Han heter Josh Hawley.

Donald Trump är den ständige fuskaren och lögnaren. Och förloraren. Ja, förloraren. Han är i grunden en fastighetshaj som lever på lånade pengar och obetalda räkningar. Han blev president genom en rad tillfälligheter som förvånade honom lika mycket som omvärlden. Även som president har han misslyckats. Efter fyra kaotiska år är det hans politiska motståndare som övertagit kongressens båda kamrar – representanthuset och senaten – och presidentposten.

Josh Hawley är hans motsats. Yngste ledamoten i senaten. Lysande examina från prestigeuniversiteten Stanford och Yale. Juris doktor. Expert på USA:s författning.

Hans hälsning till folkmassan kan tyckas motsägelsefull. Vad har en sådan man ur etablissemanget med människorna från Amerikas skuggsida att göra? De fattiga från Kentucky, West Virginia och det vidsträckta Michigan. Män med långa skägg och kärlek till vapen och hemmadesignade uniformer.

Men revolutioner leds alltid av män med god utbildning, ofta mycket god, som stiger ner från sin klass höjder och bekvämlighet för att leda de fattiga och desperata till ett nytt samhälle, ett rättfärdighetens rike, eller en etniskt ren och trygg nation. Pol Pot. Lenin. Mao. Hitler. Stalin. Victor Orbán. Jaroslaw Kaczynski. Ingen av dem är den andre lik och i de två sistnämnda fallen har de inga formella brott begått.

De var alla bildade.

De omgav sig med ofta mycket intelligenta personer. Den lögnaktiga propagandans häxmästare Joseph Goebbels var filosofie doktor.

Så Josh Hawley är inget undantag. Lika väl som en akademiker och politisk karriärist är han en typisk revolutionär. Eller kuppmakare.

Han följer demagogen i Vita huset. Trump har satt skräck i stora delar av Republikanska partiet. Män och kvinnor i kongressen som ska föreställa den fria världens ledare darrar av rädsla för att fördömas i en tweet från Vita huset. Så fega är de. De flesta håller tyst och följer ledaren. Några, som Josh Hawley, tillhör de aktiva, de som är beredda att upphäva demokratin om ledaren så kräver.

Lars Norén har en bra formulering för detta i sina senaste dagbok. De bär på en fascistisk längtan till underkastelse.

Det är förklaringen till att folkmassor kunde samlas i tusenden för att hylla en man som hånar och hatar och ljuger, de är beredda att underkasta sig honom, denne skenbart starke man som lovar att lösa deras bekymmer och föra dem ut ur deras rädsla.

Även Trump är typisk. Han har under sina fyra år i Vita huset inte tagit emot någon lön. En dollar om året bara eftersom reglerna kräver att presidenten ska ha betalt. Resterande 399 999 dollar har han skänkt till goda ändamål.

Diktatorn ska alltid framstå som asketisk och uppoffrande inför folket. Han arbetar gratis för sina undersåtars bästa. Ibland uppträder diktatorn i enkel uniform. En soldat bland andra. Sitt folks tjänare och beskyddare. Donald Trump kombinerade autokratens skenbara asketism med amerikanskt skryt om rikedomar, hans golfbanor och hotell, den vräkiga resorten Mar-a-Lago i Florida, och ogenerad korruption. Affärsmannens mörkblå kostym och röda slips var hans uniform.

Hans monomana vilja, egoism och narcissism gav honom kraft att allvarligt skada den amerikanska demokratin.

Det visar propagandans kraft. Slobodan Milosevic lyckades på några år med ihärdig propaganda förinta Jugoslavien och lägga grunden för folkmord mitt i Europa. Victor Orbán har gjort sig till sitt kristna folks beskyddare mot Bryssel och muslimer. Donald Trump var möjlig på grund av extrema klasskillnader, medelklassens berättigade skräck för att falla och den nya industriella revolutionens omvälvning som gör framtiden till ett skrämmande tomrum för många som nyss hade en självklar plats.

Hans egoism, alla hans lögner, all hans propaganda, all hans destruktivitet kom till sitt logiska slut med kuppförsöket på Kapitolium.

Vad som sker med Trump efter detta är oklart. Det enda som är klart är att han är slut.

Men Josh Hawley och hans hälsning till folkmassan finns kvar.

 

Donald Trump talar inför anhängare under gårdagen, innan attacken mot Kapitolium.
Donald Trump talar inför anhängare under gårdagen, innan attacken mot Kapitolium.
Publisert:

LÄS VIDARE