Lena Mellin

Var vänlig ryck inte på axlarna

Högre elpris när Ringhals 4 står still ännu längre

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Arkivbild på Ringhals.
Arkivbild på Ringhals.

Starten av Ringhals 4 skjuts upp ytterligare tre veckor.

Ryck inte på axlarna åt det.

Det är högre elpriser än annars.

När aggregatet skulle återstartas efter det årliga underhållet den 29 augusti förra året förstördes en tryckhållare. Antingen för att någon gjorde fel eller för att instruktionerna var otydliga. Båda versionerna finns.

Solklart är dock att reaktorn, som är den tredje största i Sverige, har stått still sedan dess. Först sades att den skulle starta igen runt 1 december. Därefter den 31 januari. Sedan 23 februari. Det nya budet är 19 mars.

Om så blir fallet har Ringhals 4, en av Sveriges enskilt största elproducenter, inte tillverkat en enda kilowattimme på sju månader.

Det är ett faktum som är mer än teoretiskt intressant. Det påvekar elpriset och det påverkar elnätets funktionssätt i södra Sverige. Ringhals 4 behövs helt enkelt.

Det byggdes tolv kärnkraftsreaktorer i Sverige. Alla låg i landets sydliga halva. Skälet till det var att vattenkraften finns i norr. Överföringsproblem från norr till söder kan leda till att det uppstår effektbrist i syd och därför förlades kärnkraftverken i Barsebäck, Ringhals, Oskarshamn och Forsmark. El skulle tillverkas och elnätets funktioner förbättras.

I dag finns sex reaktorer kvar. När ett av dem stått stilla så länge som Ringhals 4 ökar risken för så kallad avställning, att vissa abonnenter inte får el.

Men mer intressant är kanske att det ökar den allmänna prisnivån på el. Marknadsekonomin säger oss att varor eller tjänster i överflöd får ett lågt pris. Medan sparsamt förekommande produkter får ett högre pris.

– I praktiken innebär det att det lägre elpriset, som hade kommit om reaktorn startats om, kommer först senare, sade Erik Ek, strategisk driftchef vid Svenska kraftnät, till Dagens Nyheter.

Vissa kallar kärnkraft ”planerbar energi”. Men faktum är att det inte är ovanligt att reaktorerna stängs av för reparation eller uppgraderig vid fler tillfällen än det årliga underhållet. Oplanerade stopp.

Men just nu handlar det om att vi snuvas på minst tre veckors elpriser som är högre än de skulle kunnat vara. Om reaktorn går att starta i slutet av mars är vinterns kyla över och elpriset går ner ändå.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: