Mejla

Wolfgang Hansson

Så försöker Putin rädda ansiktet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

President Putin kan ha hittat ett sätt att avsluta kriget men ändå rädda ansiktet.

Genom att dela Ukraina kan han ändå utropa någon slags seger och samtidigt straffa regimen i Kiev.

Frågan är om de närmaste dagarnas fredsförhandlingar ger en indikation om hur mycket Moskva och Kiev är beredda att kompromissa.

En dryg månad har gått av kriget utan att de ryska trupperna har lyckats inta huvudstaden Kiev eller störta Zelenskyjs demokratiskt valda regering. Två av Putins stora mål.

Putin kan omöjligen avsluta kriget utan att först kunna presentera någon form av seger för det ryska folket. Trots allt har Ryssland förlorat ett stort antal stupade soldater och massor av förstörd krigsmateriel i det Putin kallat en "speciell militäroperation" för att "avnazifiera Ukraina".

En första indikation om att Kreml har gett upp målet att inta hela Ukraina kom redan i fredags när den ryske generalen Sergeij Rutskoj lade fram en plan om att dirigera om den ryska krigsinsatsen. Man skulle koncentrera sig på att befria Donbassregionen i östra Ukraina.

Det är ett område som Ryssland redan delvis kontrollerade före krigsutbrottet. Men nu väntas den ryska armén försöka inta hela provinserna Luhansk och Donetsk samt en landremsa förbi Mariupol ner mot halvön Krim som Ryssland annekterade 2014. Då får man en landförbindelse med Krim.

Men det går inte att slå fast att Ryssland definitivt gett upp försöken att inta Kiev och tillsätta en lydregim. Det kan lika gärna handla om en paus i kriget för att omgruppera och föra in utvilade soldater och nya vapen.

Vissa militäranalytiker tror att ryssarna planerar en ny offensiv till sommaren när marken torkat upp och det blir lättare att ta sig fram med stridsvagnar och andra militärfordon och att det vi ser nu bara är en taktisk reträtt.

Rysslands president Vladimir Putin.

Trampa i klaveret

Helgens robotattacker mot Lviv i västra Ukraina visar att Ryssland när som helst kan attackera var som helst i hela landet. Ingen i Ukraina ska kunna känna sig säker. Lördagens attack var säkert också en hälsning till USA:s president Biden som samtidigt besökte gränsområden på den polska sidan.

Biden skulle hålla ett historiskt tal men lyckades istället trampa i klaveret genom att tillsynes uppmana till regimskifte i Ryssland. Pressekreteraren fick rycka ut och förtydliga. Biden sa i och för sig vad många tänker men som USA:s president kan det vara klokt att uttrycka sig mer diplomatiskt för att inte i onödan stänga några förhandlingsdörrar.

Chefen för Ukrainas underrättelsetjänst varnar för att ryssarna försöker dela upp landet efter modell Nord- och Sydkorea. Östra och delar av södra Ukraina ockuperas av Ryssland medan man ger upp om de västra och norra delarna av landet.

Ett sånt scenario innebär att man tar över de områden i Ukraina där en stor del av befolkningen är ryskspråkig. Ett av Putins motiv för kriget var ju att skydda den ryskspråkiga befolkningen som han påstod var utsatta för ett folkmord av Ukraina.

Annars väcker jämförelsen med Nord- och Sydkorea obehagliga associationer. Koreahalvön delades 1953 och formellt är de båda sidorna fortfarande i krig med varandra. Ett sådan utveckling i Ukraina vore extremt olycklig för Europas framtida säkerhet.

Ge upp om Nato

Fredssamtalen mellan Ryssland och Ukraina återupptas på nytt imorgon i Turkiet. Möjligen går de nu in i ett nytt skede när det är uppenbart att Rysslands inte lyckats nå sina krigsmål. Samtidigt känns det för tidigt för Putin at helt kasta in handduken.

President Zelenskyj har åter sagt att han är beredd att ge upp drömmen om ett Nato-medlemskap och låta landet få någon form av neutral status.

Däremot vägrar han fortfarande utåt att gå med på att ge bort territorium. I praktiken får man dock förmoda att Ukrainas är berett av avstå från delar av Donbass-regionen för att få slut på kriget. Krim är ju redan i praktiken förlorat.
Ryssland kan ha som mål att helt skära av Ukraina från havet varifrån mycket av landets export går. Men i så fall måste man inta miljonstaden Odessa som ännu inte på allvar attackerats i kriget.

Ändå ge de nya ryska signalerna ett litet hopp om att kriget kan avslutas inom månader snarare än år.

Frågan är om världen i ett sånt läge är beredda att leva med att Putins aggression trots allt lönat sig. Ännu en gång.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sprickorna bakom den enade fasaden

ÄMNEN I ARTIKELN

Donetsk

Luhansk

Kiev

Moskva

Ukraina

Ryssland

Odessa