Lena Mellin

Bara 78 000 väljare skiljer mellan Andersson och Kristersson

Nytt regeringskaos hotar efter valet

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Räkna med ett nytt regeringskaos efter valet i höst.

Bara 78 000 väljare skiljer blocken åt och båda krispartierna, Liberalerna och Miljöpartiet, ser ut att få fortsätta i riksdagen.

De stora förändringarna i juni månads väljarbarometer från Aftonbladet/Demoskop är det ökade väljarstödet för de båda krispartierna Liberalerna och Miljöpartiet

Det är mycket sällan ett parti tvingas lämna riksdagen. Senast det hände var 1994 då Ny Demokrati åkte ut efter bara en mandatperiod.

Nu ser det inte ut att bli ett da capo i höst, 28 år senare. För första gången på mer än två år ligger stödet för Liberalerna över 4-procentsspärren. Det gör inte Miljöpartiet än även om stödet för dem, efter lyftet den senaste månaden, ligger snubblande nära, 3,9 procent.

Maktbalansen mellan blått och rödgrönt ser alltså inte ut att rubbas genom att bara ett parti från den ena sidan för respass av väljarna.

Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S)
Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S)
Valkompass – artikel

 

Många har plågsamma minnen av den för svenska förhållanden ohyggligt långa regeringsbildningen efter valet 2018. En övergångsregering ledde landet i 134 dagar, den nya regeringen tillträdde först i slutet av januari året efter valet.

På den här punkten kan det dock bli repris. Svenska val är nästan alltid jämna och 2022 års riksdagsval ser inte ut att bli något undantag. I den här mätningen skiljer det 1,2 procent mellan de nuvarande blocken. Det motsvarar 78 000 väljare.

Skälen till det är framför allt två. Svenska väljare är både trogna och flyktiga. Omkring hälften av väljarna har redan utnyttjat sin rösträtt innan augusti månad tar slut. De vet vad de vill och förtidsröstar i god tid.

Andra bestämmer sig först i sista stund, ibland inte förrän de står i vallokalen. Strömningarna de sista skälvande timmarna av mandatperioden ör ofta svåra är opinionsinstituten att fånga in.

 

Vad vill jag ha sagt med det här? Jo, att majoriteten kommer att bli knapp för den vinnande sidan. Och det behöver inte vara den sida som har högst stöd just nu. Det är Team Andersson med 50,1 procent av väljarna bakom sig. Team Kristersson har stöd av 48,9 procent av väljarna.

Team och team förresten. Det är inte en helt adekvat beskrivning av verkligheten och dessutom det andra skälet till att regeringsbildningen kan bli en svårknäckt nöt.

Team Kristersson, M. KD, SD och L, har en stor fördel framför Team Andersson. De är åtminstone överens om att de vill ha Ulf Kristersson som statsminister. Det innebär att han, om hans lag har mandaten på sin sida, kan väljas utan förödmjukande nattliga förhandlingar för att klara statsministeromröstningen. Det har S tvingats till flera gånger under et senaste året.

 

Men vad en regering med partier ur den nuvarande högeroppositionen i övrigt ska bygga sin politik på är oklart. Utom hårdare tag på alla fronter.

Skulle Magdalena Anderssons gäng, S, MP, C och V, få chansen tornar problemen upp sig redan från början. Centern vill exempelvis inte ge Vänsterpartiet ett avgörande inflytande över politiken.

Hur Magdalena Andersson ska få dem att samsas och inte kräva alltför dyra gentjänster för att stödja henne som statsminister har ingen en aning om. Det man däremot vet är att både Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) försöker framställa sig som förnuftets röst. Frågan är vem som avgår med segern i denna ädla tävling? Om någon.

Som det ser ut nu kommer det att krävas ganska genomgripande diskussioner innan regeringen kan bildas efter valet 11 september. Återstår att se hur långvariga de blir och vem som vinner statsministermatchen.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?

Siffror inom parentes visar skillnaden mot förra mätningen för en månad sedan.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE