Hälften rätt för eurons vänner

Publicerad:
Uppdaterad:

KOLUMNISTER

Lena Mellin om läget - ett halvår efter valet

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
PERSSON GICK PÅ PUMPEN Ja-sidans främste företrädare Göran Persson lägger sin röst i eurovalet. Resultatet i omröstningen blev en kalldusch för ja-sidan - och i dag visar det sig att euroförespråkarna bara fick hälften rätt i sina påståenden.

Ja-sidan fick rätt - till hälften.

Räntan är fortfarande högre än i euroländerna. Men priserna ökar inte alls lika mycket.

För ett halvår sedan avgjorde svenska folket den fråga som Göran Persson kallat "mitt livs viktigaste". En majoritet röstade nej till att byta kronan mot EU:s gemensamma valuta euro.

Beslutet blev en kalldusch för den politiska eliten som inte hämtat sig än. Hälften av ja-partierna har bytt partiledare sedan dess. Men bara ett av de tre nej-partierna.

Omfattande manöver

Ja-sidans främsta argument handlade om plånboken. Räntan skulle bli lägre om Sverige bytte valuta, priserna skulle pressas. Företagen skulle må bättre och jobben bli fler.

Men det handlade också om Sveriges inflytande i unionen. Utanför euroområdet skulle man se på oss över axeln. Ingen skulle bry sig om vad de svenska ministrarna sade på mötena.

Hade ja-sidan rätt eller fel? Svaret är inte alldeles enkelt. Att byta från en liten valuta till världens näst största är en omfattande manöver som tar lång tid att utvärdera. Detsamma gäller att gå från en styrränta som bestäms av Riksbanken till en som beslutas av EU:s centralbank.

Men i det korta perspektivet har ja-sidan bara fått rätt till hälften.

Räntan är högre i Sverige än i euroområdet.

Arbetslösheten ökar mer här hemma än i euroländerna.

Andra påståenden från ja-sidan har däremot hittills visat sig vara fel.

Sverige har inte sackat efter euroländerna ekonomiskt.

Priserna har ökat mindre här än där man betalar med euro.

Vad gäller det svenska inflytandet i EU har ja-sidan också gått på pumpen. När stabilitetspakten, en regelsamling för hur statsfinanserna ska skötas, brakade samman i höstas tappade euroländernas finansministrar prestige.

Dåligt resultat för ja

Tio nya medlemsländer utan euro verkar också för Sveriges riktning. Skillnaden mellan ond och god i EU avgörs inte längre av namnet på valutan.

Hälften rätt är inget bra resultat. Om ja-sidans prestationer förbättras återstår att se.

Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN