slår tillbaka

KOLUMNISTER

Ny sajt ska lansera 40-talisterna - igen

Huka er, grabbar och tjejer.

Köttberget slår tillbaka.

På en ny sajt vill 40-talisterna placera sig själva i fokus.

Igen.

Förfördelade människor blir bittra. Och nu har några av de minst förfördelade i världshistorien, de svenska 40-talisterna, surnat till.

De många barnen som föddes under och efter krigsåren gick i bräschen för ett nytt och annorlunda samhälle. De är vana vid att stå i centrum, att räknas.

Vänstervågen på 1960-talet. Dagisdebatten på 1970-talet. Nya lagar på arbetsmarknaden, krav på inflytande och konsument-rätt.

De känner sig utstötta

Men nu fyller snart de yngsta 40-talisterna 60 år. Och de tycker att de satts på undantag på grund av sin ålder. De uppmärksammas inte som förut. Det gillar de inte alls.

Det är bakgrunden till en ny sajt, www.silvergen.org som har ambitionerna att bli en mötesplats på nätet för 55+:arna. En Lunarstorm, den omåttligt populära svenska ungdomssajten, för människor i mogen ålder.

Beteckningen "silvergen" står för "silvergenerationen", människor med silver i håret. De har även silver i plånboken. 40-talisterna är, som grupp betraktade, förmögna. De har mer pengar att röra sig med än någon annan generation.

Tankar och tips

Men ungdomsårens kamplusta har tagit sig nya former. Silvergen är ingen revolutionär sajt, utan en mötesplats för "livsglädje, nytta och nöje, meningsfulla tankeutbyten och värdefulla tips". Exempelvis kan man få veta hur man blir vän med sin gräsmatta. Eller vad förre statsministern Carl Bildt, 56, tror om ett amerikanskt angrepp mot Iran.

Bakom sajten står bland andra radioprataren Ulf Elving, 63, och Dagens Nyheters tidigare chefredaktörer Hans Bergström, 58, och Arne Ruth, 62.

Bland medarbetarna märks, förutom Bildt, förre finansministern Kjell-Olof Feldt, 74, biskop Caroline Krook, 61, och förre riksdagsledamoten och professorn Barbro Westerholm, 74.

Uppriktigt sagt, vad har dessa människor att gnälla över? Inte särskilt mycket om ni frågar mig.

Fotnot: 40-talisterna har kallats Jätteproppen Orvar, de som står i vägen för dem som är yngre. Finansminister Pär Nuder myntade begreppet "köttberget" om samma åldersgrupp.

De står bakom 40-talistsajten

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM