Mejla

Lena Mellin

Nu är anarkin i riksdagen total

Kristerssons vuxna skulle behövas där

Var är alla vuxna? Uppenbarligen inte i riksdagen.

Det är oansvarigt att vilja fucka upp budgeten innan Sverige ens har en regering.

Moderatledaren Ulf Kristersson inledde sin karriär som partiledare med att i sitt installationstal ta upp behovet av fler vuxna i rummet.

Alltså att människor ägnar sig åt viktiga saker, tar överlagda beslut och inte ägnar 13 timmar om dagen åt värdelösa utbrott på Twitter.

Det var många som höll med honom om att behovet av vuxna fanns. Och om värdet att koncentrera sig på det viktiga och det genomförbara. Inte på det betydelselösa och ogenomförbara.

Behovet av dessa ansvarsfulla vuxna är just nu stort i riksdagen. För där är det, tyvärr, rena rama sandlådan just nu.

Det finns för närvarande ingen regering. Trots det vill Moderaterna, Kristerssons eget vuxna parti, och Kristdemokraterna stöka till behandlingen av förslaget till nästa års statsbudget.

De vill i första hand att Alliansen lägger fram ett gemensamt budgetförslag. Men det motsätter sig Centern och Liberalerna.

De tycker att frågan är för tidigt väckt och att det måste finnas en regering först. En rimlig ståndpunkt kan man tycka.

Men det tycker inte Ulf Kristerssons ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson (M). Om inte Alliansen lägger fram ett gemensamt förslag är Moderaterna beredda att lägga fram ett eget förslag.

Det skulle kunna vinna över övergångsregeringens budgetförslag. Om SD och KD röstar på Moderaternas budgetförslag stöds det av sammanlagt 154 röster. Jämfört med de rödgrönas 144.

Liberalerna och Centern, eller ett av dem, måste aktivt stödja regeringsförslaget för att det ska kunna trummas igenom.

Allvarligt, är det så här vi vill ha det? Regeringskaos i kombination med budgetkaos? Skulle inte tro det.

Ännu märkligare är beteendet eftersom det enligt Stefan Löfven (S) pågår samtal mellan finansminister Magdalena Andersson (S) och hennes stab och de ekonomiska talespersonerna i riksdagen.

Alltså finns ju möjligheter att påverka innehållet, åtminstone i frågor där de flesta är överens. Till exempel sänkt inkomstskatt för pensionärer, mer pengar till försvaret och till polisen.

Eftersom anarki tycks råda i riksdagen skulle Socialdemokraterna kunna bidra till den genom att lägga en egen budgetmotion som kanske, eller kanske inte, får rikdagens stöd. Det skulle ett annat parti eller en annan partikonstellation också kunna göra och i så fall är röran fullkomlig.

Riksdagsvalet utföll som det gjorde. Partierna som sitter där har nu i uppgift att se till att det förvaltas på ett så korrekt och ansvarsfullt sätt som möjligt.

Det förefaller dock inte som Moderaterna och Kristdemokraterna är inne på den linjen. De vill ställa till ännu mer oreda. Vuxet? Inte.

Förra lördagen sade Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) att de skulle rösta emot en regering som bestod av Moderaterna och Kristdemokraterna. Dagen innan hade Ulf Kristersson lagt det som en av tre möjliga regeringar ledda av honom. Det hade varit helt otänkbart för bara något år sedan.

Frågan är inte längre om Alliansen spricker. Utan när. Dagen närmar sig med stormsteg om utvecklingen inte vänder.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin