Mejla

Johanne Hildebrandt

Rättvisa är viktigare än ett matchresultat

Publicerad:
Uppdaterad:

I höstas våldtogs en 14-årig flicka flera gånger av fyra något äldre pojkar.

De filmade det hela med mobiltelefonerna och sedan spreds filmen bland klasskamraterna. Flickan utsattes med andra ord inte bara för övergrepp utan förnedrades också inför alla hon kände, vilket väckt vrede hos många.

Förövarna åtalades och en av pojkarna dömdes till ungdomsvård och 30 timmars samhällstjänst för våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande av barn samt sexuellt ofredande. De övriga tre dömdes till ungdomsvård för sexuellt utnyttjande av barn samt sexuellt ofredande.
 

En logisk dom med tanke på att barn inte kastas i fängelse i det här landet.

Vård gör förhoppningsvis mer nytta när det handlar om så unga och de ska inte för alltid dömas ut för något de gjort i så unga år. Alla förtjänar en andra chans, om de till fullo inser sina misstag och ber om förlåtelse.

Men händelsen är mer komplicerad än så. Förövarna är nämligen duktiga fotbollsspelare och deras olika klubbar har hanterat situationen på olika sätt. Två har stängts av medan resten får fortsätta spela. Med tanke på att sport ska vara fostrande och kraven på gott uppförande är höga är detta mycket märkligt.

Särskilt med tanke på att en spelare sparkades ut från sitt lag häromveckan, då han under en match kallat en motspelare ett sexuellt och rasistiskt tillmäle, och det spelade ingen roll att han bad om ursäkt efteråt.

Att de två får fortsätta spela har självklart diskuterats bland fotbollsspelare som undrar om de får stanna för att de är så duktiga att lagen ser mellan fingrarna för att de vill behålla dem.

”Men det är ju inte schyst mot tjejen, och alla ska väl behandlas lika för då vet man vad som gäller”, säger en av dem.
 

Det kan inte heller vara acceptabelt att handlingar inte får konsekvenser.

Och vilka signaler om kvinnosyn skickar man ut om sexuella övergrepp ignoreras?

Kanske handlar det om att man inte vill krossa unga människors liv för något de gjort på fritiden då de inte representerade laget, en omsorg om unga människor. Fast det ger nästan Bjästa-vibbar, där samhället slöt upp bakom våldtäktsmannen medan offret smutskastades.

Saken är inte enkel, det handlar om tonåringar och deras framtid men rätt måste ändå vara rätt. Det viktigaste måste vara att flickan får all tänkbar upprättelse och stöd efter övergreppen hon utsatts för. Hennes rättvisa måste väl ändå vara viktigare än hänsyn till förövare och matchresultat?

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN