Mejla

Lena Mellin

Glöder Alliansen? Nja

KOLUMNISTER

Maramö Statsminister Fredrik Reinfeldt får stryk av sina ­Allianskamrater.

Han ville ha ett gemensamt idéprogram för de fyra partierna inför valet nästa år.

Men det blir inte av.

I dag ska de fyra borgerliga partiledarna berätta hur de tänker organisera sig ­inför valet i september nästa år. Syftet är givetvis att vinna valet och Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), ­Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) planerar för en lång valrörelse.

Men redan nu står det klart att Fredrik Reinfeldt får stryk av sina Allianskompisar på åtminstone en punkt.

Inför sitt sommartal förra året skrev Reinfeldt en debattartikel i Dagens Nyheter där han redogjorde för hur han tyckte att de fyra regeringspartierna skulle jobba ihop inför valet. Punkterna var följande:

Gemensamma arbetsgrupper som utvecklar Alliansens gemensamma politik för mandatperioden 2014 till och med 2018. Så jobbade Alliansen framför allt inför valet 2006 men också, i mer blygsam omfattning, inför förra valet.

Ett gemensamt valmanifest. Även det är en repris, Alliansen hade gemensamma valmanifest både 2006 och 2010 och en uppföljning måste betraktas som självklar.

En gemensam valkommitté som ansvarar för Alliansens gemensamma valkampanj. Det skulle vara en vidareutveckling av arbetsformerna, riktigt så nära har man inte jobbat tidigare.

En idéplattform med ­bärande värderingar, gemensamma för samtliga partier i Alliansen.

Men Reinfeldts sista önskemål, en gemensam idéplattform, kommer inte att förverkligas. Idén sköts i sank direkt av KD-ledaren Göran Hägglund och har inte fått nya vingar sedan dess.

Enligt källor i Alliansen har orden idéprogram och idéplattform dessutom fått en negativ klang efter turbulensen kring Centerns förslag till nytt idéprogram. ­Bara risken för en ny diskussion gör att man avstår.

När Centerledaren Annie Lööf bjöd in till mötet i Maramö i somras talade hon om att glöden hade falnat i samarbetet, att det var dags att lansera Alliansen 2.0 och trycka på ”refreshknappen”.

För att uttrycka sig försiktigt är det inte det mötet här i Småland har handlat om. Ämnet för ­dagen är hur man organisatoriskt får fart på valrörelsen 2014. Annie Lööf skämtade om att glöden visst hade återvänt, i form av eldarna som partiledarna grillade korv på. Men det var kanske inte riktigt det hon avsåg i somras?

Alliansen står inför en svår uppgift försommaren 2014. I juni är det val till EU-parlamentet och då kampanjar partierna inte tillsammans utan var för sig. De tillhör två olika partigrupper i parlamentet och anser sig därmed förhindrade att driva en gemensam valrörelse.

Direkt efter parlaments­valet ska medlemmar, sympatisörer och andra därför samlas till ett Allianskonvent. Det ska markera att partierna återsamlas och gör en gemensam omstart inför valet till riksdagen, lanstingen och kommunerna i september nästa år.

Alliansen hade ett konvent inför valet 2006, men det låg redan i februari. Och för att markera ettårsdagen av valsegern genomfördes ytter­ligare ett konvent i september 2007.

Sedan dess har Alliansen inte haft några gemensamma samlingar och ­deras gemensamma hemsida uppdateras med mycket långa ­mellanrum.

Glöder Alliansen? Nja. Men balansakten mellan ett glödande samarbete och de mindre partiernas behov av att synas och märkas kräver lindans i mästarklass.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin