Mejla

Peter Kadhammar

Regler är inte till för att skydda de starka och många

KOLUMNISTER

De mest skrämmande orden efter stängningen av Lundsberg kommer från den nu sparkade rektorn Staffan Hörnberg. Han sa:

– Det är en kollektiv bestraffning. Nu har ju eleverna ingenstans att gå i skolan.

Hörnberg, som åkte på ripjakt den kväll på året det var störst risk för "nollning", det vill säga förnedringsritualer och misshandel, har uppenbarligen inte förstått att stängningen syftar till att skydda eleverna, inte straffa dem. Den ska skydda eleverna från att bli mobbade, misshandlade och förnedrade.

Denne Hörnberg beskrev i Skolinspektionens utredning hösten 2011 att det förekommer en "hackordning" mellan eleverna. Det är viktigt att arbeta sig upp i hackordningen, då kan man i tredje ring få en egen "slav". Det är ordet som står i utredningen.

Manliga elever som förväntas brottas och slå varandra på armarna. Väckningar mitt i natten och slag av äldre elever. Privilegiesystem. Skolinspektionens rapport är chockerande läsning. Den finns på nätet.

Nu vittnar elever om att det bara är några få som misskött sig och några få som farit illa.

Det är möjligt till och med troligt att det är sant. Så fungerar ju mobbning. De flesta klarar sig. Det ligger i mobbningens natur att det är någon eller några som väljs ut, någon eller några som blir offer medan majoriteten hejar på eller vänder sig bort, i tysthet lättade över att sparas, denna gång.

Det är därför vi har regler i samhället. Det är därför vi pratar om tolerans och hänsyn. Det är därför skolor och arbetsplatser förväntas ha ett aktivt arbete mot mobbning.

Det är för att skydda de svaga och få, inte de starka och många.

Och det är något i längden alla, även de starka, har glädje av.

"Kollektiv bestraffning", säger rektorn när Skolinspektionen ingriper sedan två elever misshandlats med strykjärn.

"Ett justitiemord", säger en lärare.

Deras ord visar att det inte var en dag för tidigt att stänga dörrarna till Lundsberg, lärosätet som ständigt och felaktigt kallas "elitskola". Det var en skola man betalade dyrt för att gå på, inget annat.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar