Nytt gratis manus åt Björklund

KOLUMNISTER

Partiledaren klev under jubel upp på scenen i Västerås.

”Min högsta önskan är att vara pojke. Då kan jag få ett annat liv.”

Så började Jan Björklund sitt tal under Folkpartiets landsdagar. Med att citera Shaista, 10, som jag träffade för tre månader sedan i Afghanistan.

”Snart slutar hon andra klass. Hennes resterande liv är redan regisserat”, fortsatte han.

Jag mös lite grann, det ska erkännas. Sveriges skolminister läste trots allt hela min ingress innantill.

Poängen när Jan Björklund nämnde Shaista, som bara ville gå i skolan, var att det finns miljontals barn som nekas rätten till utbildning. Och att för flickor som henne är avståndet oändligt till de privilegierade barnen i Sverige.

Det var då.

Nu, tre veckor senare, kommer Pisarapporten som visar att svenska elever aldrig haft sämre kunskaper. Missförstå mig rätt. Vi är inte på Shaistas utbildningsnivå. Men vi ligger långt under genomsnittet i samtliga ämnen. Och alla skyller på alla.

Det är regeringens fel. Oppositionens. Lärarnas. Elevernas. Föräldrarnas. Kommunernas.

Och jag tänker återigen på Shaista.

Inte på det där "Jan-Björklundiga-passar-bra-i-början-av-ett-tal"-sättet, utan på hur det faktiskt var att träffa det där barnet. Att se hur det lyste i hennes ögon. Hur hon brann av längtan att lära.

Och jag inser att anledningen att hennes glöd berörde mig så, var att den var unik. Tankarna virvlar framåt och bakåt i tiden och jag försöker se hennes glöd i andra ögon. Jag såg något liknande hos flickor i ett flyktingläger i Irak. Hos en 16-åring i Indien. I en skola i Etiopien.

Jag minns tre tillfällen när ögon brann.

Hur många ögon har jag mött det senaste året? Tusen?

Någonstans på gränsen mellan länderna som har allt och länderna som har inget falnar glöden och skolan blir bara stress. Du måste plugga för att få höga betyg, för att komma in på gymnasiet, för att få en bra universitetsutbildning, för att få jobb. Plugga för att du måste. Inte för att du vill.

Vem kan lära eleverna att själva poängen med skolan är att få lära sig?

Regeringen? Oppositionen? Lärarna? Föräldrarna? Kommunerna?

Alla ovan nämnda.

Väcks glöden kommer betygen av sig själva.

Varsågod, Jan Björklund, den här texten får du också citera högt när helst du vill.

ARTIKELN HANDLAR OM