Vem har bett om att bli tv-trakasserad?

KOLUMNISTER

Kaféer är platser för vila, umgänge och läsning. Ett kafé är en skyddad plats där människor hämtar kraft och tänker nya tankar, eller återanvänder gamla. Det är skönt att sitta med en kopp och titta på folk och göra ingenting.

Andra författar artiklar och böcker eller löser vetenskapliga problem.

JK Rowling satt på Elephant House i Edinburgh. Fönsterborden har utsikt över stadens slott, det ser ut som Hogwarts skola för häxkonster. När Albert Einsteins hustru Elsa besökte ett vetenskapligt institut i Berlin, jag minns inte vilket, förklarade matematikerna hur de arbetade.

– Albert brukar räkna på baksidan av notorna på Romanisches Café, sa Elsa.

Franska revolutionen växte fram ur folkligt raseri men planerades på kaffehusen i Paris. Frihet. Jämlikhet. Broderskap. På det underbara Slavia i Prag talade Vaclav Havel om mänskliga rättigheter när resten av världen trodde att den förtryckande realsocialismen skulle vara för evigt.

Ett kafé är en plats för drömmar. Och kärlek. Och självvald ensamhet.

Många har försökt hitta en definition på vad Europa är, förutom ett geografiskt begrepp. Jag vill påstå att Europa förenas av sina kaféer. De är vår främsta gemensamma kulturyttring.

Nu hotas den tysta samvaron, samtalen, den efterlängtade ensamheten och den rofyllda läsningen. Nu hotas litteraturen, journalistiken och vetenskapen.

Plötsligt sitter tv-apparater överallt – på väggarna och alldeles under taken. De brölar skitmusik och enfaldig reklam, de påtvingar oss öronbedövande nyheter och löjliga inslag om skidåkare. Även utan ljud stör de. Den rörliga bilden tvingar blicken till sig.

Har några gäster bett att bli trakasserade? Jag köper en latte och till den vill jag bli dränkt med idiotiska kommersiella budskap?

Som vanligt är det krämare som invaderar våra liv för att tjäna några kronor. Ett företag som heter Ad city media förser kaféer med ”Out-of-home tv”. Bara ordet borde ge straffarbete. Kaféägaren får en tv på väggen som prackar på gästerna reklam. Det finns även de som sätter upp apparater på eget initiativ.

Det är dags att värna det fredade rum som ett kafé ska vara. Det är dags att slåss för europeisk civilisation. Kasta ut tv-apparaterna!

ARTIKELN HANDLAR OM