Oisín Cantwell

"Rädda slussen"

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets Oisin Cantwell: Politiker, ta er chans

Politiker, ni har ännu chansen att rädda Slussen.

Ta den i kväll.

Smutsen, stanken av urin i gångarna, de nedklottrade väggarna, alkisarna som söker skydd mot regn och rusk och vind.

Slussen, den bedagade trafikkarusellen, har så länge jag kan minnas varit en nedgången rest av någonting som tillhör det förflutna, en plats som gud och stadsplanerare och kommunalpolitiker tycktes ha tappat hoppet om.

Det är, tror jag, därför jag älskar eländet. Slussen är det sista som återstår av det söder som ännu existerade då jag i mitten på 80-talet flyttade hit, då det ännu fanns rivningskontrakt på ettor med dusch i källaren och Skånegatan var så sunkig att den ofta användes som miljö i polisfilmer.

Jag vet, det är nostalgiskt och dumt, det finns sannerligen ingen anledning att romantisera fattigdom och smuts, men nu när en politisk majoritet vill riva och bygga nytt kommer minnena tillbaka.

Det är, av högst irrationella skäl, framförallt Kolingsborg, denna märkliga elliptiskt formade byggnad, jag kommer sakna om förslaget klubbas igenom i kväll.

Hit, till hjärtat av Slussen, åkte vi som högstadielever från Lidingö för att gå på diskoteket Bobadilla, dricka läsk och titta på flickor vi sällan fick kyssa.

Då Kolingsborg byggdes på 50-talet var det för att hamnkontoret behövde nya lokaler, men huset har sedan årtionden varit subkulternas högborg. 

Här såg jag en värdelös konsert med rockzombien Johnny Thunders. Var det 82? Eller 83? Här har jag varit livrädd för skinheads och sett en fantastisk konsert med Imperiet.

Kolingsborg, som blev riksbekant med filmen G, diskotekscenerna spelades in där, har under åren hunnit med att vara allt från bingolokal till technoklubb. Sedan ett antal år är det framförallt gaypubliken som sökt sig hit.

Men nu vill, som Olle Svenning träffande beskrev det i Aftonbladet i söndags, de blå patriarkerna utplåna våra minnen.

Hela rasket ska rivas. Den unika, arkitektoniska världsberömda trafikkarusellen ska ersättas av en galleria vi aldrig bett om, park ska anläggas, glasbyggnader uppföras.

Sant är att något måste göras. Delar av Slussen står på undermåliga pålar, karusellen sjunker långsamt, enbart reparationerna kostar mellan tre och fem miljoner.

Delar av förslaget är bra, annat närmast mardrömslikt. Vem vill ha en åttafilig motorväg som passerar Gamla stan?

Det är som om vi inget lärt oss av rivningen av Klara. Det var ett brott mot invånarna: en levande stadskärna jämnades med marken och ersattes av bankpalats och parkeringshus, upp steg ett city som inte längre lever.

Majoriteten i Stockholm kommunfullmäktige är knapp, vissa borgerliga politiker är emot förslaget. Ni gör en historisk insats om ni orkar gå emot era partier, om ni vågar och orkar rösta självständigt.

Twittra ditt bästa (eller värsta) Slussenminne

Använd taggen #slussenminne för att dela dina minnen med Aftonbladets läsare

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN