Mellin: En riksdagsman måste ha bättre omdöme

Said Abdu är riksdagsledamot.

Det förpliktigar.

Bland annat bör man avstå från att rekommendera att andra skriver in sig på psyket.

Said Abdu har visserligen en mycket kort karriär som riksdagsledamot (FP) bakom sig. Han tog sin plats i förfogande först efter höstens val.

Men det duger inte som förklaring till Abdus ordval i sms:et till förre partikollegan Dan Möllengård. Där hävdar Said Abdu att Möllengård borde skrivas in på psyket och att han betett sig som en gris.

Man kan kräva bättre omdöme av en riksdagsledamot. Abdu har det finaste uppdraget man kan få i Sverige, att vara en av dem som stiftar lagar som alla andra ska rätta sig efter. Då är utrymmet att förila sig ganska snävt. I stället kräves förstånd och klokskap.

Abdu är dessutom ordförande för Folkpartiet i Trollhättan som skakats av hårda interna konflikter. Är det då vettigt att hälla ännu mer bensin på brasan? Inte för den som vill få till en mer konstruktiv diskussion.

Konflikten i FP-avdelningen förefaller har gått helt över styr. I valet i höstas tappade partiet stöd. Ett mandat i kommunfullmäktige förlorades, det var ett bortfall på 20 procent.

Av de fyra som tog plats i kommunfullmäktige är nu endast en person kvar i partiet. Tre har blivit politiska vildar, den fjärde kallas gruppledare men är alltså ensam i den fullmäktigegrupp som hon leder.

Dan Möllengård, som uteslöts ur FP i december, sitter fortfarande kvar i kommunstyrelsen. Hans ersättare är inte heller folkpartist längre.

Ett parti i kris? Ett understatement modell större.

På central nivå vill ingen från Folkpartiet uttala sig om kaoset i Trollhättan. Det kan man ha förståelse för. Varför babbla om sånt´som man absolut inte måste?

Ändå är det så att FP:s partistyrelse indirekt godkänt länsförbundets uteslutning av Möllengård genom att avslå ett överklagande. Alltså är partitoppen redan indragen i konflikten och har valt sida.

Men vad tycker partiledningen om riksdagsledamoten Said Abdus ordval? Tystnaden är kompakt. Men hur liberal man är kan det knappast godkännas. Eller?

Said Abdu har en spännande historia bakom sig. Född i Saudiarabien av etiopiska föräldrar, pappa jobbade åt det den amerikanske militären. När han var drygt ett år gammal flyttade familjen till Vänersborg.

Said är delägare och styrelseordförande i West Work AB som försett Arbetsförmedlingen med etableringslotsar. Han har också varit ordförande i Företagarna i Trollhättan.

Men sedan i höstas sitter han alltså i riksdagen och är FP:s talesperson i företagar- och trafikfrågor. Det kommer sms:et, hur illa formulerat det än är, inte att ändra på.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM