Mejla

Lena Mellin

Betygsfrågan desarmerad - i minst fem år

Publicerad:
Uppdaterad:

Överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen desarmerar betygsfrågan i minst fem år framöver.

Förhoppningsvis leder det till att den ibland infantila skoldebatten får en kvalitetsinjektion.

Ett av Alliansens vallöften var betyg från årskurs fyra. Nu införs det, men bara på prov och i högst hundra av totalt femtusen grundskolor. Skolan ska kunna ansöka om att vara med i försöksverksamheten. Efter tre år ska resultaten utvärderas vetenskapligt.

Det är lätt att utropa Alliansen som segrare, de har lyckats brotta ner regeringen i en fråga som de högljutt kritiserat med stöd av forskning och lärarkår.

Men även regeringen kan segerkoras. För första gången sedan decemberövenskommelsen, även kallad julpakten, har de gjort en uppgörelse över blockgränsen och lever därmed lite bättre upp till epitetet samarbetsregering, ett namn som de själva gett sig.

I sak betyder uppgörelsen att betygsfrågan desarmerats i minst fem år, fram till 2020 och kanske ytterligare något år. Försöksverksamheten inleds först 2017, pågår i tre år och ska alltså sedan utvärderas. Ledde betygen till att eleverna lärde sig mer eller inte?

Det leder förhoppningsvis till att den stundtals infantila skoldebatten får högre kvalitet. Där framstår det ibland som skillnaden mellan himmel och helvete i skolan är betyg i fyran eller i sexan. Det stämmer såklart inte.

De rödgröna gick 2010 till val på betyg från årskurs sju. Alliansen sänkte betygsåldern från åttan till sexan och det har både regeringen och Vänsterpartiet  hittills ansett vara rent högervansinne.

Men nu blir det alltså en ickeförpliktigande provverksamhet. Det står nämligen ingenting om vad försöket ska leda till. Om den nuvarande regeringen sitter kvar när utvärderingen är klar kommer de med all sannolikhet, om resultatet inte är entydigt till betygens fördel, hävda samma sak som de sagt i flera år. Nämligen att ”professionen”, det vill säga lärarna, är emot.

En Alliansregering däremot kommer att känna sig frestad att införa betyg, om inte utvärderingen säger att de är direkt negativa för inlärningen. De kommer hänvisa till internationella exempel.

Det ska också införas kunskapsmål läsning i ettan och obligatoriskt bedömning av eleven färdigheter i svenska och matte för att tidigt kunna sätta in stöd.

I överenskommelsen ingår också en avveckling av de nationella proven i NO och SO i sexan, de blir frivilliga för att avlasta lärarna administration.

Under hela valåret förstorade framför allt Alliansen och Socialdemokraterna skillnaderna mellan sina respektive skolprogram. I själva verket är de i långa stycken överens. Lärarna ska ha högre löner, klasserna ska minska i lågstadiet och eleverna måste lära sig mera.

Därför skulle det förvåna om det inte blir fler överenskommelser framöver. Av överenskommelsen framgår att nästa fråga som Alliansens fyra partier och regeringens två ska diskutera är grundskolans timplan. Fler väntar sannolikt runt hörnet.

Som grädde på moset slipper vi det eviga ältandet om betyg i fyran är himmel eller helvete.

Av: Lena Mellin

Publicerad: