Mejla

Peter Kadhammar

Svenska städer kvävs av sin egen dumhet

KOLUMNISTER

Min gamla hemstad Säffle har fått sin dödsdom men det gör den inte unik. Säffle var sista köpingen i Sverige som blev stad, det var 1951, och nu placerar den sig i en lång rad av städer som sakta kvävs av sin egen dumhet och kortsiktighet.

Mördarna är fantasilösa kommunalpolitiker och giriga krämare.

Våra städer förvandlas i bästa fall till ett slags nöjes-centra, i värsta fall till urbana öknar där stenhusen reser sig över tomma gator likt döda berg över torrlagda kanjoner.

För några år sedan svängde jag in till Karlstad för att äta. Det var en vardag fram på vårkanten. Centrum kändes övergivet: få människor ute och affärerna liknade simpla rester – småbutiker med magert utbud, en bokhandel utan böcker.

Vad hade hänt med den livaktiga stad jag mindes?

– Vi har fått köpcentrum utanför stan, sa servitören på lunchrestaurangen.

Och nu ska även Säffle, 15 300 invånare, få sitt eget, i Guttane vid E45:an mot Åmål.

Behöver Säffle ett köpcentrum? Behöver en liten kommun i Värmland några hiskeliga plåtlador uppsmällda i granskogen?

Säffle är en riktig liten stad med småbutiker och fint bibliotek och biograf. Den har tynat länge. Varje gång jag kommit dit har den känts lite fattigare, lite ödsligare. Visst, kommunen har gjort området kring Byälven fint. Men saknas rejält med affärer av olika slag blir det ingen stad.

Vi säger att vi måste leva klimatsmartare. Och varenda kommun smäller upp dessa horrörer som man måste köra bil till. Vi talar om mångfald. Och rädda kommunalråd bejakar tempel i skogen där de stora kedjorna månglar samma skit vart man än kommer. Vi pratar om gemenskap och skapar en livsstil där vi ska färdas i varsin plåtcontainer, inhandla förnödenheter och ensamma fara hem igen.

Jag körde i söndags från västkusten till Stockholm och undrade om det längre finns några städer som är värda att svänga in till. Man ser dem inte. Man ser skyltar till osynliga platser som verkar vara bihang till Biltema, Plantagen, Rusta, Bauhaus, Jysk, Mediamarkt, Ica Maxi ...

Finns Uddevalla kvar? Varför ska man stanna i Eskilstuna? Är Södertälje något mer än en plats där gangsters härjar?

Och snart dör Säffle. Man kommer inte ens att stanna för att ta en kopp kaffe.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar