Mejla

Lena Mellin

Var det dummaste Löfven kunde göra

Det var det dummaste Stefan Löfven kunde göra.

Att fysiskt mota bort Annie Lööf såg ut som ett skolexempel på härskarteknik.

Han måste ångra det djupt.

När kärnkraften skulle diskuteras i TV4-debatten lyckades Annie Lööf (C) med ganska små medel reta upp Stefan Löfven (S) så att han betedde sig som en stressad unge på en skolgård.

Hon ville ge honom Energimyndighetens långtidsprognos för Sveriges energibehov, en prognos som han efterlyste i en debatt häromdagen.

Men han ville inte ha den och tryckte bryskt undan Lööf medan han upprepade att det att det bara var käbbel.

Det såg mycket illa ut.

Det var en medelålders man som inte kunde ta att yngre kvinna ville ge honom en rapport (som han nu hävdade att han hade läst fler gånger än Lööf).

Det var en partiledare som inte kunde parera en oväntad utveckling av debatten.

Det var en Stefan Löfven som helt enkelt inte kunde uppföra sig.

Hade han bara tagit emot rapporten, tackat för den och sagt att han redan läst den hade Lööfs debattknep inte uppmärksammats alls. Nu blev det det enda vi kommer att minnas från debatten.

Knuffen blev genast storpolitik. Fredrik Reinfeldt (M) påpekade att Löfven tidigare friat till Centern och Folkpartiet och sagt att han i regeringsställning gärna samarbetar med dem.

- Men nu kan han inte ens ta emot ett papper av Annie Lööf utan att putta bort henne.

Där borde han ha stannat. Men efter debatten tog Reinfeldt i så att livstycket nästan sprack.

– Det här är Socialdemokraterna när de är på riktigt. Maktens män. Det säger något om det här partiet.

Tre dagar före valet, som det var igår, är tonläget alltid högt och närmast världsfrånvänt. Även om Löfvens putt var oförskämd, ostrategisk och dum kanske det finns andra S-män som skulle uppträtt annorlunda.

Även i övrigt var det en högljudd debatt där alla, inklusive programledarna Jenny Strömstedt och Anders Pihlblad, talade i munnen på varandra. Stämningen var inte varm och generös, den var kylig och adrenalinstinn.

I sakfrågorna levererades inga nyheter. Partiledarna höll sig till de argument som de vässat under valrörelsens tidigare partiledardebatter och utfrågningar.

Men en ordväxling mellan FP-ledaren Jan Björklund och SD:s Jimmie Åkesson stack ut. De talade, inte helt oväntat när Åkesson är med, om invandring och flyktingmottagande.

Björklund slog fast att Sverige är en humanitär stormakt och berättade åter den gripande historien om sin mamma som flydde från det naziockuperade Norge till Sverige över fjällkedjan. I ryggsäcken hade hon sin treåriga lillasyster.

- Jag är så glad att du inte var gränsvakt den natten, sade Björklund till Åkesson.

Det känns stort att sju av riksdagens åtta partier så bestämt står bakom en generös flyktingmottagning när människor flyr för att rädda sina liv. Så är det inte i alla länder, inte ens i vår närmaste närhet.

Redan ikväll rullar debattracet vidare. Då möts partiledarna på nytt, nu i SVT. I övermorgon är det statsministerduell i TV4. På söndag är det debattfritt.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM