Köphetsen leder rakt mot klimatkatastrof

Foto: Kaos i en elektronikbutik i London på Black Friday-rean 2014. Vårt alltmer hysteriska shoppingbeteende med en julhandel som redan rivstartat med två stora reor - Black Friday och Cyber Monday - bådar inte gott för klimatet.
KOLUMNISTER

Isarna på Arktis smälter snabbare än någonsin och kan leda till en okontrollerbar global klimatförändring. En tredjedel av Sveriges glaciärer har smält bort.

Samtidigt ökar den ­privata konsumtionen kraftigt. Ivrigt påhejad av handeln som ständigt hittar på nya sätt att få oss att köpa mer. Black Friday blir Black weekend som följs av Cyber Monday som osökt går över i den vanliga julhandeln. Som efterträds av mellandagsrean.

Det går inte att komma ifrån att frågorna hänger ihop. Vi producerar, ­handlar och beter oss på ett sätt som klotet inte tål. Därför är vi på väg mot en potentiell ­katastrof.

Enligt en färsk rapport, Arctic resilience report, kommer en ­höjning av jordens medeltemperatur på två grader, den nivå som tolereras i förra årets globala klimatavtal i Paris, leda till att tempen kring Nordpolen ökar med fem procent.

Det medför i sin tur att eko­systemen i Arktis är hotade i sina grundvalar. Permafrosten ­tinar, hus och ­vägar sjunker. Havsnivåerna hotar att öka med ­hela sju meter, vilket skulle få mycket omfattande konsekvenser för alla kustnära samhällen.

Årets julklapp är vr-glasögon, en apparat som du ­sätter på huvudet och kollar virtuell verklighet, film skulle man kunna säga. ­Säkert jättekul. Men årets julklapp borde ­vara ­begagnat. Eller second hand för den som tycker att det låter bättre.

Vi omger oss med alldeles för många saker. För mycket kläder, för mycket porslin, för många kastruller, för ofta nyrenoverade kök, för många pocket­böcker som vi aldrig kommer att läsa igen.

Jag vet, den mest verkningsfulla åtgärden för att minska jordens utsläpp av växthusgaser är att drastiskt minska användningen av fossila bränslen. Men det är vi i Sverige ­redan ganska bra på. Och ännu bättre ska det bli.

Målet är att Sverige redan 2030, alltså om bara 13 år, ska ha en fossilfri fordonsflotta. Det innebär inte att all bensin ska vara borta då, det betyder att användningen av fossila drivmedel ska minska med 80 procent mellan år 2010 och 2030.

Kommunerna var föregångare till miljöbilsboomen för ett decennium sedan. De började, enligt det nationella 2030-sekretetariatet, att tillverka biogas och ­använda etanolbilar.

På den punkten går alltså utvecklingen åt rätt håll. Men det gör inte vår konsumtion. Årets julhandel kommer med all sannolikhet att slå rekord. Det gör den alltid.

Isen smälter i rekordfart. Men vi kan alla dra vårt strå till stacken för att det ska gå lite, ­lite långsammare. Bland annat genom att köpa mer begagnat. Även till jul.

1 av 5

5 saker att hålla koll på i veckan

Nytt försök i Österrike

I dag går Österrike till ­presidentval för andra gången ­sedan i maj. Det förra, som vanns knappt av De ­grönas förre partiledare, ­ogiltigförklarades efter ­anklagelser om valfusk. Det skulle gjorts om i oktober, men fick då ställas in på grund av för dåligt klister i valkuverten.

Fortsatt krångel

I morgon avgör Supreme court om premiärminister Theresa May måste ha tillstånd av parlamentet för att inleda förhandlingar med EU om att lämna unionen. I underhuset finns en majoritet för att inte lämna EU efter 43 år som medlem. Men man tror att MEP:arna ändå skulle följa folkomröstningen.

Äntligen på konstkartan

Verk av Pablo Picasso säljs för första gången i Sverige på onsdag. Då auktioneras fyra tavlor av honom, ur Bertil Neumans sam­lingar av Auktionskammaren i Uppsala. ”Fillette au béret”, flicka i basker, från 1964 säljs för minst tolv miljoner kronor men sannolikt mycket mer.

Historiens vingslag

Det har gått ett kvarts ­sekel sedan Sovjetunionen upplöstes, men fortfarande är det många som kallar vår ­ryske granne för Sovjet. På torsdag har det gått exakt 25 år sedan Boris Jeltsin och hans motsvarigheter i Vitryssland och Ukraina för­klarade att unionen inte ­längre fanns.

Pristagarna må förlåta

De superduktiga forskarna må förlåta mig. Men den som glänser mest på Nobelfesten är kronprinsessan Victoria och så lär det bli på lördag också. Pristagarna bär ju oftast frack, men inte heller de kvinnliga mottagarna av världens finaste pris brukar utmärka sig för sin klädsel.

ARTIKELN HANDLAR OM