Använde cannabis mot smärta – kan dömas till böter
Skyldig, sade åklagaren om den rullstolsburne mannen som använt cannabis mot sin svåra smärta.
Utanför Svea hovrätt föll snö och rättegången var överstökad på ett par timmar.
Security CheckDet var en brokig skara som i morse hade sökt sig till sal 14 på Riddarholmen, där frimurarna för några hundra år sedan brukade bjuda Stockholms fattiga på middagar bestående av skinka, saffransbröd, en sup, en butelj öl och en kvarter vin.
Vänner till den åtalade, nyfikna, en och annan t-shirt med en cannabisplanta samt den rutinerade advokaten Kerstin Koorti trängde ihop sig på stolar som stod tätt packade mot en vägg som pryds av stora oljeporträtt på kung Karl XI och drottning Ulrika Eleonora d.ä.
Andreas Thörn, förlamad och rullstolsburen sedan en olycka då han var 15 år, befanns av Västmanlands tingsrätt vara oskyldig till narkotikabrott, en dom som åklagare Ann-Sofie Wilhelmsson valde att överklaga.
I hovrätten fick vi se förhöret med den åtalade spelas upp från tingsrätten: det är på det viset en rättegång i högre instans numera går till.
Det Thörn hade att berätta var i korta drag följande:
Smärtorna var starka och blev bara starkare. Läkare prövade allt möjligt, men inget fungerade. Till slut återstod endast metadon, ett extremt starkt morfinpreparat. Det hade han inte lust att börja med.
På nätet läste sig Thörn till att cannabis kunde hjälpa. Han gjorde ett försök. Beställde frön, odlade, tog en tesked bestående av lite hasch och kokosolja i kaffet varje morgon.
Resultatet var häpnadsväckande. Han kunde börja arbeta heltid, ta hand om sin familj, vardagen blev dräglig.
Men efter två år slog polisen till. Kanske hade någon skitstövel i bekantskapskretsen skvallrat. Kanske hade tullen slagit larm om frön som importerades. Husrannsakan genomfördes, olagligheter hittades.
Och de svåra smärtorna återvände.
– Vad skulle du med plantorna till? frågar åklagaren i det filmade förhöret.
– Framställa medicin, svarar Thörn.
– Du förstod att det inte var lagligt?
– Självklart.
Sativex, ett läkemedel baserat på cannabis, är till för MS-patienter. För andra omfattas det inte av högkostnadsskyddet. Priset, cirka 5 000 i månaden, är alldeles för högt för en person som får ut cirka 13 000 efter skatt om läkare ändå hade skrivit ut det.
Och då Sverige, ett land med mycket repressiv syn på all form av bruk av knark, till skillnad mot åtta andra EU-stater inte tillåter naturligt cannabis som läkemedel fann Thörn ingen annan utväg.
Claes Hulting, läkare sedan 35 år och ryggmärgsskadad efter att ha brutit nacken, intog en timme in i förhandlingen vittnesbåset. Han berättade att många med den här typen av skador får fruktansvärda smärtor. Ungefär sju procent av dem orkar till slut inte leva vidare.
Är det verkligen rimligt att ställa en människa som har brukat narkotika av medicinska skäl, som vinnlagt sig om att ta så små doser att han inte blir berusad och som inte haft något vinstintresse med sitt odlande, är det verkligen rimligt att ställa en sådan människa inför rätta?
Det har hänt att åklagare av humanitära skäl slängt utredningar i papperskorgen. Argument för att så borde ha skett även denna gång saknas inte.
Å andra sidan höll juristdomaren i tingsrätten med åklagaren om att narkotikabrott har begåtts. Det var nämndemännen som friade.
Frågan är inte enkel och sunt förnuft och juridik stämmer inte alltid överens.
I sitt slutanförande sa åklagaren att brottet normalt ska leda till fängelse, men att det i detta fall räcker med böter. Försvarande jurist Victor Regnér argumenterade för att den åtalade agerat i nöd och yrkade på frikännande.
Hovrättsrådet Mats Walberg meddelade att dom faller nästa vecka och ute i vänthallen omslöts Andreas Thörn av vänner och bekanta.
Och snön hade slutat falla över Riddarholmen, vad nu det kan tänkas betyda.